Huisartsen en GGD vaccineren in Ede ‘arm aan arm’

‘Samen krijgen we corona onder controle’. Deze slogan is zeker van toepassing op de vaccinatielocatie de Reehorst, waar GGD Gelderland-Midden samen met een aantal Edese huisartsenpraktijken vaccineert. Op deze ruime en goed bereikbare locatie is genoeg ruimte voor een paar extra prikstraten. Daar maken de Edese huisartsen graag gebruik van.

In Nederland is bij de vaccinatie ook een belangrijke rol weggelegd voor de huisartsen. Dit kunnen ze in hun eigen praktijk doen. Maar om praktische en logistieke redenen bundelen de Edese huisartsen hun krachten met die van GGD Gelderland-Midden. Ze bemannen zelf twee prikstraten op de Reehorst. Vanuit de huisartsen wordt dit gemanaged door José Bouwmeister. 

De vaccinatielocatie in Ede

Waarom samenwerken?

“We benutten in de Reehorst elkaars sterke punten. Dat is voor iedereen fijn”, legt José uit. “Ik vertegenwoordig nu dertien Edese huisartsenpraktijken die anders allemaal een eigen vaccinatieplek moesten optuigen. Bij veel van hen kan dat niet op de praktijk. Het wordt al snel te druk. Daarom werken we samen en vaccineren we ook op de Reehorst.”

“Hierbij maken we gebruik van twee prikstraten. We werken met onze eigen mensen, vaccins en nodigen zelf onze patiënten uit. De huisarts doet zelf ook de medische supervisie. Iedere huisarts reserveert een dagdeel voor zijn patiënten en is aanwezig met een of twee assistentes en een apotheekmedewerker.”

Henk Bril, directeur Publieke Gezondheid van GGD Gelderland-Midden, onderstreept het belang van de goede samenwerking. Henk: “Wij hebben de ruimte en werken natuurlijk graag mee om onze inwoners zo snel als mogelijk te vaccineren. Het is fijn dat we dat nu ook samen met de huisartsen kunnen doen. Zo maken we elkaar sterker.”

Op locatie 

José: “Op de locatie werken we prettig samen met de GGD-medewerkers. Vooral bij de ontvangst van de mensen en met het gebruik van de faciliteiten is dit het geval. Bij de aankomst vraagt een suppoost of de bezoeker voor de GGD of voor de huisarts komt.”

“Dan ga je links- of rechtsaf en volg je de route voor de huisarts of GGD. Vanaf dat moment nemen wij het als huisarts over. We hebben twee prikstraten die goed zichtbaar zijn met een banner. Wij doen voorbereiding, de vaccinatie én de nacontrole. Pas aan het einde loop je het ‘huisartsenstuk’ uit. Zo is alles duidelijk en gescheiden.” 

Vaccinatie zetten

Fijn voor de huisartsen

“Op locatie is alles perfect geregeld, het kost de huisartsen niet onnodig veel tijd en het onderlinge contact verloopt goed. De lijntjes zijn fijn en kort. Een extra voordeel is dat de GGD-medewerkers kennis hebben over de logistiek stromen op de locaties.” 

José: “We hebben in de Reehorst een eigen gekoelde opslag voor ons AstraZeneca-vaccin. Het is prettig dat we het daar direct kunnen opslaan. Dat scheelt onnodig transport van de vaccins. De onderlinge samenwerking verloopt goed en is precies wat artsen gewend zijn. We hebben allemaal hetzelfde doel!”

Voordelen voor de bezoekers

“De Reehorst is voor ons een ideale locatie. Hij is goed bereikbaar, er is volop ruimte en de inwoners van Ede kennen de plek. Dat merken we ook uit de reacties van de mensen die wij vaccineren. De inrichting en het ontvangst op locatie wordt echt gewaardeerd. Hier krijgen we veel positieve reacties op.”

De vaccinatietoekomst  

José: “De komende maanden wordt er nog veel meer geprikt. En ook dan blijven we graag samenwerken met de GGD. In de Reehorst is nog genoeg ruimte voor extra prikstraten. Daarin hebben we een gezamenlijk belang. Dus ik kijk de opschaling met vertrouwen tegemoet!”