HPV 18 plus vaccinatie Gelderland Midden

HPV vaccinatie 18+

Hier vind je een overzicht van veelgestelde vragen over de HPV vaccinatie voor 18 jaar en ouder. 

Als je een afspraak maakt voor de vaccinatie HPV 18+ vraagt de GGD of ze de vaccinatiegegevens samen met jouw persoonsgegevens mogen delen met het RIVM. Als je hiervoor toestemming geeft, kan je bij het RIVM inzien welke vaccinaties je gekregen hebt. Zo’n overzicht kan handig zijn bij een bezoek aan een (huis)arts of ziekenhuis. Het RIVM houdt met de gegevens ook de volksgezondheid goed in de gaten.

Het vaccin beschermt het best als je nog geen seks hebt of intiem bent met iemand. Maar ook als je al seks hebt, beschermt de vaccinatie je tegen een HPV-besmetting in de toekomst. Het is dan dus zeker niet te laat om de vaccinatie te nemen.

De vaccinatie is belangrijk voor iedereen. Ook als man kun je besmet raken met HPV en hierdoor kanker krijgen. Als je de vaccinatie haalt, bescherm je jezelf en je partner.

HPV staat voor humaan papillomavirus. Dit is een heel besmettelijk virus dat zes soorten kanker kan veroorzaken. Er zijn meer dan 100 typen HPV. Door de typen 16 en 18 ontstaat het meest HPV-kanker. HPV kan leiden tot kanker in de monden keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals.