HPV 18 plus vaccinatie Gelderland banner

HPV vaccinatie

Dit jaar wordt iedereen die geboren is tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 uitgenodigd om een HPV-vaccinatie te halen. Dit vaccin beschermt je tegen 6 soorten kanker. Wist je dat er inmiddels ruim 1 miljoen meiden en jongens tegen HPV gevaccineerd zijn? 

Kies zelf een datum en tijd

Wil je de HPV-vaccinatie halen? Maak nu een afspraak op www.hpvafspraak.nl, met je DigiD. Geen DigiD? Maak je afspraak dan telefonisch via 0800-1608.

Je kunt ook zonder afspraak bij ons terecht. In Arnhem op 9 en 23 december. In Ede kun je op 2 en 16 december bij ons binnenlopen. Kijk bij onze HPV-vaccinatielocaties naar de openingstijden.

Tips & Tricks voor je vaccinatie

 • Vergeet niet een geldig identiteitsbewijs (ID-kaart of paspoort) mee te nemen!
 • Je krijgt de prik in de bovenarm. Draag kleding met korte of losse mouwen, zodat je deze makkelijk kan opstropen.
 • Vind je het spannend? Geef het aan bij diegene die jou prikt, zodat die daar rekening mee kan houden.

Geen blijvende bijwerkingen 

In Nederland zijn al ruim een miljoen jongeren gevaccineerd tegen HPV. Er is continu onderzoek naar bijwerkingen. Je kan na de vaccinatie even moe zijn of een pijnlijke arm krijgen. En er is een kleine kans op koorts of misselijkheid. Blijvende bijwerkingen zijn niet bekend.

  Prik een HPV 18 plus vaccinatie afspraak

  HPV-vaccinatie alleen in 2023 gratis

  Om langdurig beschermd te zijn tegen HPV, het virus dat 6 soorten kanker kan veroorzaken, heb je 2 prikken nodig. Wie geboren is in 1996 t/m 2003 kan de HPV-vaccinatie in 2023 gratis krijgen bij de GGD. Red je het niet om de 2e prik in 2023 te halen? Dan krijg je langer de tijd om de vaccinatieserie gratis af te maken, namelijk tot 1 juni 2024.

  Kan ik het HPV vaccin nog krijgen?

  Voor jongvolwassenen geboren in 1996 t/m 2003 was alleen in 2023 de HPV-vaccinatie gratis. Omdat er tussen de beide prikken minstens 5 maanden moet zitten, redt niet iedereen het om de vaccinatieserie in 2023 af te ronden. Daarom krijg je langer de tijd om je 2e HPV-prik gratis te halen. Maar dan moet je de 1e HPV-prik wel in 2023 hebben gehaald. Anders red je het niet om de 2e prik ook gratis te krijgen.

  Heb je de 1e prik nog niet gehaald? Wacht daar dan niet langer mee, maar haal deze zo snel mogelijk! Dan weet je zeker dat je de 2e prik ook gratis kunt halen. En heb je de 1e prik inmiddels gehaald? Maak je vaccinatieserie dan zo snel mogelijk af. Je krijgt bericht van de GGD zodra je de 2e prik kunt halen. 

  Waarom zou je je laten vaccineren?

  Door seks of door elkaar op intieme plekken aan te raken kan je HPV overdragen. Het virus verspreidt zich niet alleen via de penis en vagina, maar ook via de handen en mond. 80% van de mensen raakt hierdoor in hun leven besmet! Meestal ruimt je lichaam het virus binnen twee jaar op. Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 1.500 mensen kanker door HPV.

  Twee prikken

  Voor een goede bescherming heb je twee prikken nodig met minimaal zes maanden ertussen. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin je voor ongeveer 95% beschermt tegen langdurige HPV-infecties.

  Nu nog gratis, straks niet meer

  Iedereen geboren in 1996 t/m 2003 kan nu nog gratis de HPV-vaccinatie halen. De 1e prik kan tot eind 2023 gehaald worden, de tweede tot 1 juni 2024. Daarna kost de prik €350. 

   

  HPV 18 plus vaccinatie in Gelderland

  Veelgestelde vragen over HPV 18+

  Als je een afspraak maakt voor de vaccinatie HPV 18+ vraagt de GGD of ze de vaccinatiegegevens samen met jouw persoonsgegevens mogen delen met het RIVM. Als je hiervoor toestemming geeft, kan je bij het RIVM inzien welke vaccinaties je gekregen hebt. Zo’n overzicht kan handig zijn bij een bezoek aan een (huis)arts of ziekenhuis. Het RIVM houdt met de gegevens ook de volksgezondheid goed in de gaten.

  Het vaccin beschermt het best als je nog geen seks hebt of intiem bent met iemand. Maar ook als je al seks hebt, beschermt de vaccinatie je tegen een HPV-besmetting in de toekomst. Het is dan dus zeker niet te laat om de vaccinatie te nemen.

  De vaccinatie is belangrijk voor iedereen. Ook als man kun je besmet raken met HPV en hierdoor kanker krijgen. Als je de vaccinatie haalt, bescherm je jezelf en je partner.

  HPV staat voor humaan papillomavirus. Dit is een heel besmettelijk virus dat zes soorten kanker kan veroorzaken. Er zijn meer dan 100 typen HPV. Door de typen 16 en 18 ontstaat het meest HPV-kanker. HPV kan leiden tot kanker in de monden keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals.

  Als je in 2023 tussen de 20 en de 27 jaar oud bent, dan mag je een HPV-vaccinatie halen. Je bent dan namelijk geboren tussen 1996 en 2003 en dus val je binnen de doelgroep van de HPV 18+ campagne.