‘Het mooiste is dat DAK mensen weer op weg helpt’

De Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) van GGD Gelderland-Midden zet zich in voor dak- en thuislozen. Sinds mei 2021 coördineert de OGGZ een unieke pilot: het Daklozen Advies Kantoor (DAK). Deze pilot van de gemeente Arnhem helpt mensen die woonproblemen ervaren op een laagdrempelige manier. “Met succes”, zo vertelt OGGZ-regisseur Kim van Dongen.

Kim van OGGZ

Regisseur OGGZ Kim van Dongen

Geen kastje naar de muur meer

Bij het DAK komen mensen die dakloos dreigen te worden of hun huis zijn uitgezet. “We geven advies op maat”, zegt Kim. Vanaf het eerste uur is zij betrokken bij het project. “In het verleden werden mensen wel eens van het kastje naar de muur gestuurd. DAK is een loket waarbij we de helpende hand bieden en direct schakelen.”

Er schuiven altijd deskundigen aan vanuit IrisZorg, de afdeling Werk & Inkomen van de gemeente Arnhem en VGGM. Daarnaast schuift er regelmatig iemand aan van Burgerzaken van gemeente Arnhem en jongerenopvang Pactum. De gemeente Arnhem faciliteert het advieskantoor. De wens is om de hulpverleningsorganisatie in de toekomst verder uit te breiden. Kim: “Ik merk nu al dat de doelgroep steeds beter de weg vindt naar het advieskantoor.”

Vertrouwen herwinnen

“Een ervaringsdeskundige ontvangt de mensen en probeert bij de eerste kennismaking de vraag helder te krijgen. Vervolgens koppelen we je aan een specialist”, vertelt Kim over de start. Belangrijk is dat DAK neutraal en niet direct verbonden aan een opvang of zorgaanbieder is. “Het eerste moment is echt belangrijk voor de mensen. Sommigen zijn in het verleden teleurgesteld in hulpverlening en vermijden zorg. Wij proberen dan het vertrouwen te herwinnen en ze weer op weg helpen.”

Een succes dat Kim is bijgebleven is van iemand die dakloos dreigde te worden. “Als ik bij die man had gezegd: ‘Laten we een intake doen’, dan was hij al weggegaan voordat ik mijn zin had afgemaakt. Dus bij hem ben ik heel rustig het gesprek aangegaan. Gewoon laagdrempelig met een bakje koffie erbij. De man kwam daarna elke vrijdag even langs. Uiteindelijk accepteerde hij toch hulp en zijn traject is nu gestart.”

Voor dat soort momenten doet Kim het: “Het mooiste van het werk is toch wel dat je de vrijheid hebt om maatwerk te bieden en te kijken wat het best bij iemand past. We zien dat deze aanpak werkt.”