Herhaalprik

Najaarsronde coronavaccinatie

Haal je prik op de GGD-vaccinatielocaties

Najaarsronde herhaalprik bij GGD Gelderland-Midden

Ben jij 12 jaar of ouder en heb je de basisserie tegen corona gehad? Dit najaar kun je bij GGD Gelderland-Midden een herhaalprik met vernieuwde coronavaccins krijgen.

Zodra je geboortejaar aan de beurt is, kun je op afspraak terecht bij diverse GGD-locaties in onze regio. Je hoeft dan dus niet te wachten op de uitnodigingsbrief van het RIVM.

Is je partner 60 jaar of ouder? Je partner kan tegelijk met jou de herhaalprik krijgen. Wel zo fijn en gemakkelijk! Wil je dit? Maak dan telefonisch een afspraak voor jullie allebei.

Benieuwd naar de locaties en wanneer je aan de beurt bent? Scrol door en ontdek direct het belang van deze herhaalprik.

Binnenkomst vaccinatielocatie
Corona vaccinatie- en testlocaties GGD Gelderland-Midden

Wanneer krijg ik de herhaalprik?

Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden en zorgmedewerkers zijn als eerste aan de beurt. Zij krijgen een persoonlijke uitnodiging en maken daarmee een afspraak om de herhaalprik te halen op een GGD-locatie. 

Mensen met een hoger risico zijn:

  • Mensen vanaf 60 jaar
  • Mensen van 12 jaar tot en met 59 jaar die elk jaar een uitnodiging voor de griepprik krijgen
  • Bewoners van zorginstellingen
  • Mensen met het syndroom van Down

Ben ik als 60-plusser al aan de beurt?

Het uitnodigen van 60-plussers gaat op geboortejaar. Als eerste zijn de oudste 60-plussers aan de beurt. Zodra je geboortejaar mag, kun je een afspraak maken. Wachten op de RIVM-uitnodigingsbrief hoeft dan niet. Momenteel kan iedereen geboren in of voor 1956 een afspraak maken.

Vanaf begin oktober worden mensen van 12 tot en met 59 jaar die jaarlijks een griepprik uitnodiging krijgen door hun huisarts uitgenodigd voor de herhaalprik. Dan worden ook zorgmedewerkers met patiëntencontact door hun werkgever uitgenodigd.

Wanneer zijn mensen jonger dan 60 aan de beurt?

Na het uitnodigen van de mensen met een hoger risico kan iedereen vanaf 12 jaar die dat wil op afspraak een herhaalprik halen bij de GGD. Wanneer dat exact mogelijk is, is nu nog niet bekend. Zodra het wel duidelijk is, lees je dat op deze website.

Heb jij de basisserie coronavaccinaties al afgerond?

Je kunt de herhaalprik vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of -besmetting krijgen. Voorwaarde is wel dat je de basisserie coronavaccinaties hebt afgerond. Deze basisserie bestaat uit 2 prikken met het vaccin van Pfizer, Moderna of Novavax óf uit 1 prik met Janssen.

Vaccinatielocatie Presikhaaf Arnhem

Arnhem Presikhaaf is 1 van de 5 grote vaccinatielocaties van GGD Gelderland-Midden. Je parkeert er gratis om de hoek en loopt daarna zo het pand binnen.

Heb ik een herhaalprik nodig?

Het coronavirus kan in het najaar en de winter opleven. Door de herhaalprik te halen help je mee om een opleving van het virus af te remmen. De herhaalprik tegen corona:

  • Helpt voorkomen dat de zorg het te druk krijgt
  • Helpt om sportscholen, horeca en bedrijven open te houden, omdat mensen minder ziek worden
  • Geeft bescherming tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname of overlijden door corona

Wist je dat er vernieuwde vaccins zijn?

De GGD zet de herhaalprik met vernieuwde mRNA-vaccins. Na vaccinatie met de vernieuwde vaccins maak je antistoffen aan die bescherming bieden tegen méér varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant. Eerdere vaccins waren alleen gericht op de originele Wuhan-variant. Die is nu niet meer dominant.

Ik zou geen besmetting door willen maken zónder de bescherming van een vaccin
Jacques J.M. van Dongen, hoogleraar Medische Immunologie

5 veelgestelde vragen over de herhaalprik

1. Zijn de nieuwe vaccins wel veilig? 

Experts maken zich weinig zorgen, omdat de nieuwe vaccins op dezelfde manier werken als de eerdere vaccins. Het enige verschil is dat er twee verschillende mRNA-codes in het vaccin zitten. De vaccins zijn getest op honderden proefpersonen. Zij hadden dezelfde soort bijwerkingen die van eerdere coronavaccinaties bekend zijn. Denk aan een beetje koorts, een zere arm en vermoeidheid. Deze klachten gingen allemaal snel voorbij.

2. Is het vaccin nog effectief bij meer tijd tussen de vaccinaties? 

Ja, de reactie van het immuunsysteem is vaak beter als er een langere tijd zit tussen twee prikken. Daarom worden de prikken ook met een interval van minimaal 3 maanden gegeven.  

3. Kan ik een herhaalprik nemen als ik zwanger ben?

Ja, ook als je zwanger bent, kun je de herhaalprik krijgen. Als zwangere vrouw loop je meer risico om ernstig ziek door corona. Dat kan gevolgen hebben voor jou en voor je kind. Voor zwangere vrouwen geldt dat mRNA-vaccins veilig zijn bevonden en wordt de herhaalprik zelfs aangeraden!

4. Ik heb 1 prik gehad en daarna corona; mag ik de herhaalprik?

Alleen wanneer je coronavaccinatie met Janssen was.

Als je een eerste prik met een ander vaccin hebt gehad en daarna corona kreeg, dan heb je eerst nog een tweede prik nodig. Daarmee heb je de basisserie afgerond. Daarna kun je na minimaal 3 maanden een herhaalprik halen. 

Heb je eerst corona gehad en daarna 1 prik, dan heb je de basisserie afgerond. Je kunt vanaf 3 maanden na je laatste prik of besmetting een herhaalprik halen. 

5. Is bij de herhaalprik nog een wachttijd van 15 minuten nodig? 

Ja, de 15 minuten wachttijd is aanbevolen door de EMA (European Medicines Agency) en de WHO (World Health Organization) voor alle coronavaccins. Dus ook voor de herhaalprik. De wachttijd is ook opgenomen in de bijsluiters van de vaccins. Tijdens het wachten in de wachtruimte mag je mondkapje af.

Stel dichtbij je vraag over de herhaalprik

Goed om te weten! Voor coronavragen kun je langskomen bij een informatieteam van GGD Gelderland-Midden bij jou in de buurt. De GGD gaat elke week naar verschillende wijken en dorpskernen in gemeenten als Arnhem, Barneveld, Ede en Wageningen. Inwoners kunnen dan vragen stellen aan deskundige GGD-medewerkers. Bijvoorbeeld over het belang van de herhaalprik, testen én hygiënemaatregelen. 

Stel je vragen over corona in de buurt bij het GGD-informatieteam

Met informatieteams staat GGD Gelderland-Midden in winkelcentra, bij weekmarkten en op dorpspleinen dichtbij klaar voor al je coronavragen.

Afspraak maken herhaalprik

Wil je een herhaalprik tegen corona met het vernieuwde vaccin? Maak een afspraak als je geboortejaar aan de beurt. Wachten op de RIVM-uitnodigingsbrief is dan niet nodig.

Is je partner 60 jaar of ouder? Je partner kan tegelijk met jou de herhaalprik krijgen. Wel zo fijn en gemakkelijk! Wil je dit? Maak dan telefonisch een afspraak voor jullie allebei.

Iedereen geboren in of voor 1956 kan nu een prik plannen. Bel naar 0800 7070 of maak je afspraak meteen online.

Plan je herhaalprik