Herhaalprik

De herhaalprik heet nu de coronaprik. Voor risicogroepen en zorgmedewerkers is er dit najaar een coronaprik beschikbaar.

Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden van corona kunnen dit najaar een coronaprik halen bij de GGD.

Met de coronaprik brengen zij hun afweer tegen het coronavirus weer op peil. Ook zwangeren en zorgmedewerkers met direct patiënten- en/of cliëntencontact kunnen de prik krijgen. Een afspraak maak je via planjeprik.nl of door te bellen met 0800-7070. 
 

coronaprik wordt gezet

Booster, herhaalprik of coronaprik?

We waren al bekend met corona toen de termen boosterprik, herhaalprik en coronaprik ontstonden. Handig om te weten is dat de coronaprik hetzelfde is als de booster- of herhaalprik. Stuk voor stuk coronavaccins die bedoeld zijn om inwoners te beschermen tegen het coronavirus.

De boosterprik was de eerste herhaalvaccinatie na de eerste basisserie. In het najaar van 2022 volgde de herhaalprik (ook wel tweede boosterprik genoemd). Dit was een extra prik die drie maanden na de laatste prik of besmetting werd toegediend.

Sinds het najaar 2023 van gebruiken we de term coronaprik. Een algemene term om te verwijzen naar een vaccin tegen corona, ongeacht het specifieke type of merk van het vaccin. Vrijwel iedereen heeft door eerdere infecties en/of vaccinaties al weerstand tegen corona opgebouwd. Daardoor kan met één vaccinatie worden volstaan. Ook als je de basisserie niet hebt gehad.

Vanaf 2 oktober 2023 wordt de coronaprik gegeven met het meest actueel beschikbare vaccin. Dit zogeheten XBB-vaccin kent de best beschikbare bescherming tegen de huidige varianten van het coronavirus.

Meer informatie over vaccins lees je op de website van het RIVM.

Wat doet de coronaprik?

Met de coronaprik wordt de bescherming tegen corona weer op peil gebracht en wordt ziekenhuisopname of overlijden zoveel mogelijk voorkomen. 

In individuele gevallen is het halen van de coronaprik ook mogelijk voor mensen die buiten de genoemde doelgroepen vallen. Bijvoorbeeld voor mensen met een kwetsbaar gezinslid.

Vaccineren in de regio bij de GGD

Woon je in de regio Gelderland-Midden? Op deze pagina lees je meer over de priklocaties in de buurt. Je vindt er praktische informatie, zoals het adres, parkeermogelijkheden en nog veel meer handige tips. 

Of bekijk de verschillende priklocaties:

Priklocaties Gelderland Midden

GGD-priklocaties in Gelderland-Midden.