GGD gaat Arnhemse wijken in met herhaalprik tegen corona

GGD Gelderland-Midden gaat vier weken lang op proef een aantal wijken in Arnhem bezoeken. Om voorlichting te geven over corona én een herhaalprik dichtbij aan te bieden. 

In de wijken waar de vaccinatiegraad lager is dan gemiddeld, wil de GGD de herhaalprik laagdrempelig aanbieden in de vertrouwde omgeving van bijvoorbeeld een buurthuis of moskee. Er is nog meer nieuws: de testlocatie in Ede (Achterdoelen) sluit vanaf zaterdag 11 februari haar deuren.

Nog een keer de wijk in 

De komende weken start de GGD met een aantal tijdelijke en kleinschalige vaccinatielocaties - de zogeheten mini-popups - in de stad Arnhem. "We doen dit in de wijken waar de vaccinatiegraad iets lager is", zegt GGD-directeur Henk Bril. "Inwoners kunnen daar laagdrempelig en zonder afspraak een coronavaccinatie halen."

"Uit onze data blijkt dat dichtbij vaccineren werkt", vervolgt Bril. "Daarom bieden we in de wijken waar de vaccinatiegraad lager is de komende weken de herhaalprik laagdrempelig aan. Ons team gezondheidsbevordering gaat nogmaals de wijken in om mensen die bijvoorbeeld vanwege een taalbarrière een informatieachterstand hebben te voorzien van de juiste informatie. We willen iedereen de kans te geven om alsnog een herhaalprik te halen. Al ligt die beslissing natuurlijk altijd bij de mensen zelf."

Locaties en tijdstippen mini-popups Arnhem

Let op: heb je na 18 september 2022 al een herhaalprik gehad? Dan kan je nu niet nóg een herhaalprik halen bij de GGD. Je bent voldoende beschermd.

GGD voorlichting over corona in Arnhem presikhaaf

GGD Gelderland-Midden gaat de wijken in om de juiste informatie te geven aan mensen die bijvoorbeeld door een taalbarrière een informatieachterstand hebben.

Testen blijft mogelijk in Velp

Dat corona momenteel minder hard rond gaat, hebben we grotendeels te danken aan de vaccinaties. Een gevolg hiervan is dat steeds minder mensen zich laten testen. De testlocatie in Ede (Achterdoelen) sluit om die reden vanaf zaterdag 11 februari de deuren. De testlocatie in Velp (President Kennedylaan) blijft voorlopig geopend. Zo blijft het mogelijk om je binnen 24 uur in de regio te laten testen. Voor kwetsbare mensen die geen zelftest kunnen doen en niet kunnen reizen naar de testlocatie in Velp, heeft de GGD een mobiele testservice die deze mensen thuis bezoekt.

Volgende stap

"Wij zien de sluiting als een logisch gevolg van de afnemende vraag naar coronatesten", zegt Bril. "In de meeste gevallen volstaat een zelftest en hoef je niet meer naar de GGD. Daarnaast gaat corona minder rond en dat hebben we grotendeels te danken aan de vaccinaties. Daarom bieden we de herhaalprik nog steeds kleinschalig en dichtbij aan."