GGD-directeur: 'Bron- en contactonderzoek blijft belangrijk'

Meewerken aan bron- en contactonderzoek van de GGD is niet zo normaal meer. Terwijl de samenleving opengaat, zeggen steeds meer besmette personen dat ze met niemand contact hebben gehad. Henk Bril, directeur van GGD Gelderland-Midden, uit zijn zorgen hierover. Hij wijst erop dat bron- en contactonderzoek belangrijk blijft. 

"Soms zeggen ze: ik ben met niemand in contact geweest", zegt Bril in De Gelderlander over de geluiden die zowel GGD Gelderland-Midden als GGD Noord- en Oost-Gelderland steeds vaker horen. "En dan weten wij best dat dat helemaal niet kan. Het aantal contacten dat mensen hebben neemt juist steeds meer toe."

Gedegen bron- en contactonderzoek blijft belangrijk. Bril: "We hoeven niet op volle kracht te blijven, maar we hebben hier een basis nodig om controle houden. Dat is wat de artsen bij ons ook zeggen: het is nog niet gespeeld. We hebben nu controle, die willen we houden."

We hebben nu controle, die willen we houden

Hoe bron- en contactonderzoek helpt bij de bestrijding van corona? "Onze artsen zeggen altijd: het lijkt op de delta van de Nijl", zegt Bril. "De echte bron van de Nijl vinden, lukt misschien niet, maar we kunnen wel alle stroompjes herkennen die naar de Nijl toe lopen. Als we die vinden, kunnen we een dam zetten, zodat dit virus geen Nijl wordt."

Klachten? Laat je testen!

Juist nu is het belangrijk om je aan alle regels te blijven houden, ook als je besmet bent. "Hou afstand en als dat niet lukt, gebruik dan een mondkapje", zegt Bril. "Zandvoort was wat dat betreft een slecht voorbeeld. En dat iemand met een snotneus op het werk komt, dat moeten we eigenlijk niet accepteren. Heb je klachten? Laat je testen!"

Benieuwd naar meer? Bekijk het hele artikel.