Tatoeëren, piercen en permanente make-up

Tatoeages zijn immens populair. Veel mensen laten een tatoeage zetten. Met een speciale betekenis uit liefde of als een mooie herinnering. Of gewoon omdat je het mooi vindt laat je veel lichaamsdelen tatoeëren. Meestal wordt er hiervoor inkt in de huid aangebracht. Maar ook tatoeages met littekens of met staafjes of balletjes onder de huid, komen voor.

Doorboringen en andere gecontroleerde huidbeschadigingen worden steeds populairder. Ook laten veel vrouwen tegenwoordig blijvende make-up (pmu: permanente make-up) aanbrengen op bijvoorbeeld hun lippen of ogen.

De bedoeling is dat er bij klanten hygiënisch wordt gewerkt. Hier zijn wetten en regels voor. Zo voorkom je ernstige infecties als hepatitis B, hepatitis C en hiv.

Toestemming

De ondernemer moet toestemming hebben om te mogen piercen, tatoeëren of om permanente make-up aan te brengen. Wil je weten of dit zo is? Kijk op de website van het RIVM. Zo kun je bewust kiezen voor een studio die dit werk mag doen.

Er bestaan geen erkende diploma’s

Sommige tatoeage- en piercingstudio’s en schoonheidssalons bieden opleidingen aan, zodat je zelf bijvoorbeeld kunt leren tatoeëren. Zij zeggen soms, dat zij hiervoor goedkeuring hebben van de GGD. Dit klopt niet. Er kan geen officieel diploma worden behaald waarvan de GGD zegt dat de kwaliteit van de opleiding goed is.

Inspecties

GGD’en letten op veiligheid en hygiëne bijvoorbeeld. Dit is in opdracht van de gemeente. Je moet aan alle normen voldoen, die op jou van toepassing zijn.