Wat is mpox?

Mpox (apenpokken) is een virusinfectie. Het virus verspreidt zich via (intensief) huid-op-huidcontact. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild. Het virus is in de meeste gevallen niet gevaarlijk, maar wel besmettelijk.

Vaccinatie tegen Mpox of monkeypox

Afspraak maken voor een Vaccinatie tegen Mpox of monkeypox in 2023?

Maak een afspraak bij GGD Arnhem. 

Monkeypox

Monkeypox heet voortaan mpox

De wereldgezondheidsorganisatie WHO (World Health Organization) maakte eind november 2022 een nieuwe naam bekend voor de infectieziekte monkeypox (apenpokken). De reden hiervoor is dat de oorspronkelijke naam in veel landen over de hele wereld leidde tot racistische en stigmatiserende uitingen. Daarom kwam de WHO met de nieuwe, neutrale, naam: mpox.

Wat is mpox (apenpokken)?

Mpox, ook wel apenpokken of het apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die oorspronkelijk vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Het is een zoönose. Dat is een ziekte die van dier op mens kan overgaan. Soms komt een reiziger met deze ziekte uit die regio naar Europa. Sinds het voorjaar van 2022 verspreidt mpox zich ook in de andere delen van de wereld, waaronder Nederland. In de huidige uitbraak vindt verspreiding van mens op mens plaats. De ziekte verloopt meestal mild bij mensen. 

Is mpox besmettelijk en gevaarlijk?

Mpox is voor de meeste mensen niet gevaarlijk. Het virus kan dodelijk zijn voor mensen met een zwakke afweer, maar dat komt in Europa niet vaak voor. Wel kun je (erg) ziek worden van het virus. Genezing duurt een aantal weken. Mpox is besmettelijk zolang je ziek bent. Dat betekent dat je anderen kunt besmetten zolang je klachten hebt. 

Binnenkort wordt gestart met een Mpox vaccinatiecampagne. Hier lees je er alles over.

Hoe word je besmet met mpox?

Mpox verspreidt zich het snelst via intensief of intiem huid-op-huidcontact, denk aan zoenen en seks. Mpox komt tot nu toe vooral voor bij MSM (mannen die seks hebben met mannen). Je kunt de kans om mpox op te lopen, verlagen door minder of geen risicovolle contacten te hebben.

Hoe herken je mpox?

De symptomen van mpox lijken op de symptomen van een besmetting met (water)pokken. Meestal verloopt mpox milder. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Huiduitslag
  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Rillingen
  • Vermoeidheid

In de recente uitbraak kwam soms pijn in de endeldarm voor. Huiduitslag is het belangrijkste symptoom. Dit begint met rode vlekken. Daarna worden het blaasjes en vervolgens pokken. Dit kan (erg) pijnlijk zijn. Deze - en andere klachten - duren 2 tot 3 weken. De huiduitslag kan er zo uit zien:  

Monkeypox

Hoe kun je je laten behandelen voor mpox?

Om mpox preventief te voorkomen, kunnen risicogroepen zich laten vaccineren. Op deze pagina over 'Vaccinatie tegen Mpox of monkeypox' vertellen we je daar alles over. Daarnaast bestaat er een geregistreerd middel om mpox te behandelen. Dit middel kan ingezet worden voor opgenomen patiënten met ernstige klachten, maar dit is op dit moment (nog) niet beschikbaar in Nederland.

Vermoed je besmet te zijn met mpox?

In geval van besmetting of mogelijke besmetting met mpox adviseren we het volgende:

  • Ben je in de buurt van iemand met mpox geweest? Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt. Bel meteen de huisarts bij klachten. Ook als je twijfelt! 
  • Heb je blaasjes op je lichaam? Bel gelijk jouw huisarts. Zeker bij blaasjes in het gezicht of de schaamstreek.
  • Heb je mpox? Blijf dan thuis in isolatie tot je genezen bent. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Zolang je symptomen hebt, ben je namelijk besmettelijk.

Heeft mijn kind mpox? Hij/zij heeft bultjes/blaasjes op het lichaam

Is er sprake van waterpokken of mpox? Kinderen met blaasjes hebben meestal waterpokken, zeker als het heerst in de omgeving van het kind. Je hoeft hiervoor niet naar je (huis)arts of GGD. Neem (telefonisch) contact op met de (huis)arts als jouw kind contact heeft gehad met iemand bij wie mpox is vastgesteld. Bij twijfel kun je altijd de huisarts bellen.

Ben je (zorg)professional? 

Lees dan hier verder: Mpox ook in onze regio

Heb je vragen?

Heb je vragen over de vaccinatie of wil je meer informatie? Neem dan contact op met het meldpunt Infectieziektebestrijding via 088 – 355 5493.