Wat is monkeypox?

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie. Het virus verspreidt zich via (intensief) huid-op-huidcontact. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild. Het virus is in de meeste gevallen niet gevaarlijk, maar wel besmettelijk.

Wat is monkeypox (apenpokken)?

Monkeypox, ook wel apenpokken of het apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die oorspronkelijk vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Het is een zoönose. Dat is een ziekte die van dier op mens kan overgaan. Soms komt een reiziger met deze ziekte uit die regio naar Europa. Sinds het voorjaar van 2022 verspreidt Monkeypox zich ook in de andere delen van de wereld, waaronder Nederland. In de huidige uitbraak vindt verspreiding van mens op mens plaats. De ziekte verloopt meestal mild bij mensen.

Is monkeypox besmettelijk en gevaarlijk?

Monkeypox is voor de meeste mensen niet gevaarlijk. Het virus kan dodelijk zijn voor mensen met een zwakke afweer, maar dat komt in Europa niet vaak voor. Wel kun je (erg) ziek worden van het virus. Genezing duurt een aantal weken. Monkeypox is besmettelijk zolang je ziek bent. Dat betekent dat je anderen kunt besmetten zolang je klachten hebt. Mensen met een hoog risico op besmetting ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie. Lees meer over vaccineren tegen het apenpokkenvirus

Hoe word je besmet met monkeypox?

Monkeypox verspreidt zich het snelst via intensief of intiem huid-op-huidcontact, denk aan zoenen en seks. Monkeypox komt tot nu toe vooral voor bij MSM (mannen die seks hebben met mannen). Je kunt de kans om monkeypox op te lopen, verlagen door minder of geen risicovolle contacten te hebben.

Hoe herken je monkeypox?

De symptomen van monkeypox lijken op de symptomen van een besmetting met (water)pokken. Meestal verloopt monkeypox milder. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Huiduitslag
  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Rillingen
  • Vermoeidheid

In de huidige uitbraak komt soms pijn in de endeldarm voor. Huiduitslag is het belangrijkste symptoom. Dit begint met rode vlekken. Daarna worden het blaasjes en vervolgens pokken. Dit kan (erg) pijnlijk zijn. Deze - en andere klachten - duren 2 tot 3 weken. De huiduitslag kan er zo uit zien:  

Monkeypox

Hoe kun je je laten behandelen voor monkeypox?

Om het apenpokkenvirus preventief te voorkomen, kunnen risicogroepen zich laten vaccineren. Op deze pagina vertellen we je daar alles over. Daarnaast bestaat er een geregistreerd middel om monkeypox te behandelen. Dit middel kan ingezet worden voor opgenomen patiënten met ernstige klachten, maar dit is op dit moment (nog) niet beschikbaar in Nederland.

Vermoed je besmet te zijn met monkeypox?

In geval van besmetting of mogelijke besmetting met apenpokken adviseren we het volgende:

  • Ben je in de buurt van iemand met monkeypox geweest? Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt. Bel meteen de huisarts bij klachten. Ook als je twijfelt! 
  • Heb je blaasjes op je lichaam? Bel gelijk jouw huisarts. Zeker bij blaasjes in het gezicht of de schaamstreek.
  • Heb je monkeypox? Blijf dan thuis in isolatie tot je helemaal genezen bent. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Zolang je symptomen hebt, ben je namelijk besmettelijk.

Heeft mijn kind monkeypox? Hij/zij heeft bultjes/blaasjes op het lichaam

Is er sprake van waterpokken of monkeypox? Kinderen met blaasjes hebben meestal waterpokken, zeker als het heerst in de omgeving van het kind. Je hoeft hiervoor niet naar je (huis)arts of GGD. Neem (telefonisch) contact op met de (huis)arts als jouw kind contact heeft gehad met iemand bij wie monkeypox is vastgesteld. Bij twijfel kun je altijd de huisarts bellen.

Vaccineren tegen monkeypox

Vaccineren tegen monkeypox (apenpokken) is een manier om uitbraak van het virus te bestrijden. De GGD voert deze vaccinatie uit en er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom ontvangen alleen risicogroepen een uitnodiging om te vaccineren. Het gaat om een preventieve vaccinatie. Vaccineren tegen monkeypox is gratis en vrijwillig.
vaccinatie in een injectiespuit

Ben je (zorg)professional? 

Lees dan hier verder: Monkeypox ook in onze regio

Heb je vragen?

Heb je vragen over de vaccinatie of wil je meer informatie? Bel dan met de landelijke informatielijn van het RIVM: 088-7674020 . Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur.