Vaccineren tegen monkeypox

Vaccineren tegen monkeypox (apenpokken) is een manier om uitbraak van het virus te bestrijden. De GGD voert deze vaccinatie uit en er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom ontvangen alleen risicogroepen een uitnodiging om te vaccineren. Het gaat om een preventieve vaccinatie. Vaccineren tegen monkeypox is gratis en vrijwillig.

Wanneer kan je vaccineren tegen monkeypox?

Het is belangrijk om te weten wanneer je je kan laten vaccineren tegen monkeypox. Vaccinatie is alleen mogelijk als je hiervoor een persoonlijke uitnodiging van de GGD Gelderland-Midden of het hiv-behandelcentrum ontvangt. Let op: een afspraak maken kan pas als je wordt gebeld of een brief hebt gekregen met een persoonlijk registratienummer. Deze uitnodiging ontvang je als je een verhoogd risico hebt op een besmetting met Monkeypox (apenpokken).

Wie ontvangt een uitnodiging voor vaccinatie?

Als je een verhoogd risico hebt op monkeypox, ontvang je een uitnodiging. In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt het RIVM welke groep mensen het vaccin krijgt. Het gaat om mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen die:

  • PrEP gebruiken via Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD of PrEP krijgen via de huisarts;
  • Leven met hiv en een verhoogd risico hebben op monkeypox;
  • Bekend zijn bij Centrum Seksuele Gezondheid en het hoogste risico hebben op monkeypox.

Wanneer ontvang je een uitnodiging voor vaccinatie?

Op dit moment nodigt GGD Gelderland-Midden mensen uit. Veel mensen mogen een afspraak voor vaccinatie maken. De meeste mensen die in aanmerking komen, hebben al een uitnodiging ontvangen. 

Volg de instructies in de persoonlijke uitnodiging voor het maken van een afspraak. Op sommige momenten is het druk bij het afsprakenbureau voor de vaccinatie tegen monkeypox van GGD Gelderland-Midden. Het kan daarom even duren voordat je een medewerker aan de lijn krijgt. Je kunt in dat geval wachten of op een ander moment terugbellen. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Wat neem je mee naar de vaccinatieafspraak?

Naar de afspraak neem je mee:

  • De uitnodiging
  • Je paspoort, rijbewijs of ID-kaart
  • De gezondheidsverklaring
  • Eventueel: een bewijs van pokkenvaccinatie van vóór het jaar 1974.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren? Dat kan. In de persoonlijke uitnodiging staat hoe je dat doet.

Het vaccin tegen monkeypox

Het vaccin dat wordt gebruikt is Imvanex®. Imvanex is sinds 2013 in Europa geregistreerd als vaccin tegen pokken. Op 22 juli 2022 is de registratie uitgebreid naar monkeypox. Omdat het pokkenvirus en het monkeypoxvirus op elkaar lijken, wordt verwacht dat de antilichamen die uw lichaam tegen pokken aanmaakt ook beschermen tegen monkeypox. Imvanex is veilig, ook voor mensen met hiv. De prikken laten geen littekens achter.

Heb je één of twee prikken nodig?

De GGD geeft een advies of je één of twee vaccinaties nodig hebt. Dit is afhankelijk van of je vroeger de pokkenvaccinatie hebt ontvangen. Ben je in Nederland geboren vóór 1975 en heb je vroeger de pokkenvaccinatie ontvangen? Dan is één vaccinatie voldoende. Ben je na 1975 geboren? Dan heb je twee vaccinaties nodig. Tussen de eerste en de tweede vaccinatie zit 4 weken. Het is belangrijk dat je je dit advies volgt. Na de juiste serie ben je een stuk beter beschermd. 

Wat is monkeypox?

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie. Het virus verspreidt zich via (intensief) huid-op-huidcontact. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild. Het virus is in de meeste gevallen niet gevaarlijk, maar wel besmettelijk.
Apenpokken

Ben je (zorg)professional?

Lees dan hier verder: Monkeypox ook in onze regio

Heb je vragen?

Heb je vragen over de vaccinatie of wil je meer informatie? Bel dan met de landelijke informatielijn van het RIVM: 088-7674020. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 en 17:00 uur.

Meedoen aan behoefteonderzoek?

We zijn benieuwd naar jouw mening over de Monkeypox vaccinatie. We onderzoeken:

  1. Hoe je aankijkt tegen de Monkeypox vaccinatie: wat zijn jouw wensen en behoeften?
  2. Factoren die samenhangen met wel of geen behoefte aan de vaccinatie.

Wil jij meedoen aan dit onderzoek? Start het onderzoek behoeftepeiling monkeypox hier.

Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst. Invullen duurt 5 tot 10 minuten. De antwoorden op de vragenlijst worden alleen gebruikt voor dit onderzoek. Je antwoorden zijn niet herleidbaar tot jou; we vragen niet naar je naam of andere persoonsgegevens.

Meer informatie over het onderzoek vind je hier: Onderzoek behoeftepeiling monkeypox vaccinatie onder mannen