Infectieziekten onder de microscoop

Infectieziekten en hygiëne

Bacteriën, schimmels of een virus kunnen een infectieziekte veroorzaken. Het team Infectieziekten voorkomt, bestrijdt en spoort infectieziekten op.

Veelgestelde vragen

Het is niet nodig om extra tijd tussen de covid-19 vaccinatie en de griepprik en/of pneumokokken vaccinatie te plannen. Ons afweersysteem kan op meerdere vaccins tegelijk reageren.

Om een herhaalprik te krijgen is het van belang dat de laatste coronaprik of doorgemaakte covid-19 besmetting minimaal 3 maanden geleden is.

Je hebt recht op een herstelbewijs als je positieve coronatest minstens 11 dagen geleden en maximaal 180 dagen geleden was. Je herstelbewijs is 180 dagen na je positieve coronatest niet meer geldig.

De geldigheid wordt in de CoronaCheck app automatisch aangepast. Met die app kun je je herstelbewijs meestal automatisch ophalen uit de systemen van RIVM of GGD. Daarvoor heb je wel een DigiD nodig. 

Meer weten over het herstelbewijs, hoe je deze kan krijgen en welke eisen er zijn voor reizen met een herstelbewijs? Bekijk alles over het herstelbewijs.

Iedereen vanaf 12 jaar die de basisvaccinaties tegen corona heeft gehad, mag een herhaalprik met vernieuwde coronavaccins halen. Zodra je geboortejaar aan de beurt is, kun je op afspraak terecht bij diverse GGD-locaties in de regio. Je hoeft dan dus niet te wachten op de uitnodigingsbrief van het RIVM. Bekijk welk geboortejaar aan de beurt is en plan je prik.

Nee, bij de GGD testen we alleen mensen die coronaklachten hebben. Heb je een negatieve testuitslag nodig om op reis te gaan? Maak dan een afspraak bij een commerciële testaanbieder. Benieuwd of je een test nodig hebt voor jouw reis? Kijk op wijsopreis.nl en ontdek het. Op Rijksoverheid.nl staat meer informatie over een testbewijs regelen.