Gezond ouder worden

Gezond ouder worden willen we allemaal! Gelukkig worden we ook steeds ouder tegenwoordig. Maar ouder worden betekent niet automatisch dat de kwaliteit van ons leven ook hetzelfde blijft. Daarom is gezond ouder worden heel belangrijk. Maar hoe doe je dat? En wat is gezond en wanneer voel je je gezond? 

Verschillende dingen hebben invloed op jouw gezondheid. Zoals een actieve leefstijl, gezonde voeding, veel bewegen, blijf maatschappelijk en sociaal betrokken en heb geen stress.

Actieve leefstijl

Er zijn plekken in de wereld waar niemand gek opkijkt als je 100 jaar wordt. Of waar het heel normaal is dat je op je 82ste nog werkt. Dit zijn Blue zones, gebieden met de hoogste levensverwachting ter wereld. Het draait bij deze blue zones om een gezonde actieve leefstijl, zonder stress, en met gezond eten. Het eten verschilt van Blue Zone tot Blue Zone. Het maakt natuurlijk nogal wat uit of je in Costa Rica, Italië of Japan bent. Maar het gezamenlijke kenmerk van alle Blue Zones in de wereld is dat men puur eet en geen bewerkte producten uit de fabriek.

Gezonde voeding

De gezonde voeding in elke Blue Zone is grotendeels plantaardig. Veel groenten en fruit, granen, peulvruchten, noten, kruiden en knollen. Aangevuld met vis, wat vlees of zuivel, daarmee heb je het Blue Zone-dieet in grote lijnen wel beschreven. De mensen in de Blue Zones bewegen veel. Maar ze sporten niet: ze doen aan functioneel bewegen. Tuinieren bijvoorbeeld, of lopen, of klussen of dansen. Ze zijn veel buiten en profiteren zo van de positieve invloed van de natuur én van vitamine D uit zonlicht.

Maatschappelijk actief

De inwoners van de Blue Zones kennen ook geen pensioen. Ze blijven tot op hoge leeftijd werken. Dit kan zijn met een baan of in een moestuin of als vrijwilliger of met oppassen op kleinkinderen. Maatschappelijk actief blijven zorgt ervoor dat je hersenen en lichaam minder snel verouderen. Ook zijn ze erg sociaal en sterk betrokken in de maatschappij. Ze hebben dagelijks contact met familie, vrienden of mensen in hun geloofsgemeenschappen. Die verbinding en die sociale contacten zorgen ervoor dat de mensen goed in hun vel zitten. Vriendschappen en jezelf nuttig voelen is belangrijk voor een goede gezondheid en vermindert stress.

Geen druk leven

Stress? Dat vind je niet zo snel in de Blue Zones. De inwoners leiden geen druk leven, ze worden niet geleefd door hun agenda of de mobiele telefoon en er zijn geen targets of deadlines om te halen. Er is tijd. Goede nachtrust, minstens acht uur lang, is er de gewoonste zaak ter wereld. Stress is in de westerse wereld een zeer belangrijke risicofactor voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Stel je voor dat je geen stress en tijdsdruk had in je leven, hoeveel rustiger zou het zijn?