Wat zijn genotmiddelen en drugs?

Genotmiddelen zijn alle middelen die je voor het ‘genot’ gebruikt. Het genot zit in de reactie wat een middel geeft. De stemming, het gevoel en het denken veranderen door een genotmiddel.

Genotmiddelen

Als je kijkt naar het effect van een genotmiddel, kan je deze in 3 categorieën delen:

  • Middelen met een opwekkende/ stimulerend effect: zoals nicotine, cafeïne, cocaïne en amfetamine. Je krijgt het gevoel dat je meer energie hebt en alerter bent. 
  • Middelen met een bewustzijn veranderend effect zoals hasj en wiet, LSD, paddo’s, XTC. Je gaat de wereld heel anders zien en beleven.
  • Middelen met een verdovende of kalmerende effect: alcohol, slaapmiddelen en heroïne. Deze middelen verdoven je gevoel en je beleving.

Sommigen middelen hebben een gemengd effect. XTC is stimulerend maar ook kan ook je bewustzijn veranderen. Hasj en wiet veranderen je bewustzijn maar het kan ook versuffend werken. Dit effect wordt bepaald door de hoeveelheid en hoe je je voelt.

Drugs

Wanneer is een middel een drugs? Het antwoord kan verschillend zijn. Als je kijkt naar het effect, dan is een middel een drugs als het je hersenen prikkelt en er geestelijke  en of lichamelijke effecten ontstaan. Dit kan stimulerend, verdovend of bewustzijnveranderend zijn. Zie indeling genotmiddelen.

De wet kijkt niet maar het effect van een middel. Want dan zou koffie en alcohol en tabak ook een drugs zijn. De (opium) wet  bestaat uit een lijst middelen die door de overheid als drugs worden gezien. Een drugs komt op deze lijst als het middel een onverantwoord groot risico brengt.

Voor meer informatie: www.drugsinfo.nl