Gevolgen personeelstekort Jeugdgezondheidszorg Gelderland-Midden

Ook de Jeugdgezondheidszorg van GGD Gelderland-Midden heeft op dit moment helaas te maken met een personeelstekort. Dit gaat om jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen. We moeten daarom helaas tijdelijk onze zorg op het consultatiebureau iets aanpassen. 

Voorop staat: we blijven zo goed mogelijk bereikbaar voor u en uw kind. Samen met u zetten we ons in voor een gezonde groei en ontwikkeling van uw kind.

1. Alle al gemaakte afspraken op het consultatiebureau of voor huisbezoeken gaan gewoon door. Voor nieuwe afspraken geldt dat daar soms iets langere tijd tussen zal zitten dan u gewend was. Soms doen we afspraken op een andere manier, bijvoorbeeld telefonisch of via beeldbellen. Vaccinaties geven we natuurlijk gewoon op tijd. Ook belangrijke (medische) onderzoeken proberen we zoveel mogelijk op tijd uit te voeren.

2. De telefonische Vragenlijn 0-4 jaar gaat tijdelijk dicht. Dit gaat in op 1 juli 2022, en duurt tot 1 januari 2023. 
Heeft u vragen over uw baby of peuter, bijvoorbeeld over voeding, verzorging of ontwikkeling?

Dan kunt u, net als nu, terecht bij: 

 • De GroeiGids website
  Hier is veel handige informatie te vinden: GroeiGids.nl  
 • De GroeiGids Ouderchat
  Jeugdverpleegkundigen zitten klaar om uw vraag te beantwoorden. 
  Maandag, dinsdag en donderdag van 08.30-20.30 uur. Woensdag en vrijdag van 08.30-17.00 uur. U kunt via de GroeiGids app chatten of via de link op onze website: ggdgm.nl/groeigids.  
 • Het mailadres van uw eigen consultatiebureau 
  Hier kunt u naartoe mailen als u graag contact wilt met een jeugdverpleegkundige van uw eigen consultatiebureau. U krijgt binnen 3 werkdagen antwoord. Het emailadres van uw consultatiebureau staat in de GroeiGids van uw kind. Het adres is ook te vinden op onze website.
  Let op: zet in de mail altijd de naam en geboortedatum van uw kind en uw telefoonnummer. 
 • Het inloopspreekuur van uw consultatiebureau 
  Hier kunt u terecht voor het extra wegen van uw kind. Ook kunt u korte vragen bespreken, die niet kunnen wachten tot het volgende bezoek aan het consultatiebureau. U kunt een afspraak maken voor het inloopspreekuur via de afsprakenlijn 0-4 jaar: 088-3556500. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00-16.00 uur. Let op: u kunt bij de afsprakenlijn geen inhoudelijke vragen stellen. 

3. Huisbezoeken door de jeugdverpleegkundige worden, als het kan, vervangen door beeldbellen. Daarnaast maken we de afspraak soms op het consultatiebureau in plaats van thuis. Ook dit duurt tot 1 januari 2023.  
Het gaat om:   

 • Het huisbezoek na de geboorte, als de baby ongeveer 2 weken is. 
 • Als het uw 1e kindje is, dan komt de jeugdverpleegkundige gewoon thuis. 
 • Heeft u al meer kinderen, en bent u bekend met het consultatiebureau? Dan bespreken we of de afspraak op een andere manier kan.  
 • Bij huisbezoeken over opvoeding of ontwikkeling van uw kind overleggen we wat nodig en mogelijk is.  
 • De jeugdverpleegkundige of assistente die de afspraak maakt, overlegt met u wat mogelijk is en waar de afspraak is. Afspraken die al gemaakt zijn, gaan gewoon door. 
 • De hielprik en gehoorscreening, 4 tot 7 dagen na de geboorte, gebeuren gewoon thuis.

4. De afspraak op het consultatiebureau rond 3 jaar gaat voor de meeste peuters niet door. We verschuiven dit naar een afspraak rond 3 jaar en 6 maanden. Dit gaat in op 1 augustus 2022 en duurt tot 1 augustus 2023.

 • Normaal hebben peuters een afspraak op het consultatiebureau rond de leeftijd van 3 jaar. De eerstvolgende afspraak is dan weer rond 3 jaar en 9 maanden. Bij deze laatste afspraak doen we ook de ogentest. Ook kan uw kind dan een vaccinatie krijgen.
 • Komt uw kind normaal alleen bij de jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau, dus niet regelmatig ook bij de jeugdarts? Dan gaat de afspraak rond 3 jaar niet door. 
 • De afspraak bij 3 jaar en 9 maanden doen we wat eerder, rond 3 jaar en 6 maanden. Deze 2 afspraken voegen we dus samen. Voor de vaccinatie maakt het niet uit als uw kind die wat eerder krijgt.
 • Soms is het toch nodig om uw peuter wél op het consultatiebureau te zien rond 3 jaar. Bijvoorbeeld bij bijzonderheden in de groei of ontwikkeling. Dan krijgt u de uitnodiging gewoon rond 3 jaar. Dit zijn de kinderen die ook nu al om en om bij de jeugdarts en de jeugdverpleegkundige komen. 
 • Zijn er bijzonderheden of vindt u zelf dat de afspraak te lang duurt? Dan kunt u bellen naar de afsprakenlijn om toch eerder een afspraak te maken. Als het alleen om de groei gaat, is een afspraak voor het inloopspreekuur voldoende. 

Hoe nu verder?

Wij zijn druk bezig met het werven van nieuwe jeugdverpleegkundigen en nieuwe jeugdartsen.  
We hopen dat we in de loop van 2023 de jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar weer kunnen aanbieden zoals u dat van ons gewend bent. 

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw begrip.