Gegevens over de vaccinatie (22 wekenprik)

We vragen je om toestemming om gegevens over jouw vaccinatie te mogen delen met het RIVM. Het RIVM kan verschillende taken alleen goed doen als bekend is welke vaccinaties je hebt gekregen. 

Wat doen we met je gegevens na vaccinatie?

Als je de vaccinatie hebt gekregen, slaan we de gegevens over je vaccinatie op. Dit doen we in het beveiligde digitale systeem van het RIVM. Als je het goed vindt, deelt de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) de gegevens met het RIVM. Dit gaat om de vaccinatiegegevens samen met je persoonsgegevens. 

Hoe geef ik toestemming?

Voordat je je vaccinatie krijgt, vul je een vragenlijst in. Op deze vragenlijst vul je in of je toestemming geeft.

Waarom is toestemming geven belangrijk?

Het RIVM kan verschillende taken alleen goed doen als bekend is welke vaccinaties je hebt gekregen. Je kunt dan bijvoorbeeld een kopie opvragen van je vaccinatiebewijs. Dat is handig als je op reis gaat en je wilt weten tegen welke ziektes je bent gevaccineerd. Het RIVM gebruikt de gegevens ook om de kwaliteit van het Rijksvaccinatieprogramma en de vaccins in de gaten te houden. Tot slot gebruikt het RIVM de gegevens om te bepalen hoeveel mensen in Nederland alle vaccinaties hebben gehad. Als er een infectieziekte uitbreekt, is het namelijk heel belangrijk om te weten hoeveel mensen beschermd zijn.