Geboren in óf voor 1931? Maak vanaf 18 november afspraak boosterprik

De GGD’en beginnen versneld met extra vaccinaties tegen corona. Zo’n 5,5 miljoen mensen in Nederland krijgen de komende maanden deze boostervaccinatie. De oudste ouderen eerst. Mensen die zijn geboren in 1931 of eerder, kunnen vanaf donderdag 18 november een afspraak maken, zodra zij een uitnodigingsbrief hebben ontvangen.

Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het afweersysteem en bedoeld om de bescherming tegen covid-19 te versterken. De booster helpt daardoor tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus.

Om goed beschermd te blijven tegen corona, krijgen mensen van 60 jaar en ouder een boostervaccinatie aangeboden. De oudste ouderen komen als eerst aan de beurt. Vanaf donderdag 18 november kunnen mensen die zijn geboren in 1931 of eerder én een uitnodigingsbrief hebben ontvangen, een afspraak maken. Een dag later beginnen de GGD’en met de vaccinaties.

Voorwaarden boostervaccinatie

Er zijn 3 voorwaarden voor een boostervaccinatie halen bij de GGD:

 • Je kunt deze extra prik pas halen vanaf 6 maanden na je laatste coronavaccinatie en het moment waarop je dus volledig gevaccineerd was. Of 6 maanden na je laatste besmetting met het coronavirus
 • Je bent thuiswonend. Als je in een zorginstelling woont, hoef je geen contact op te nemen met de GGD. Je krijgt een uitnodiging via je instelling en wordt daar gevaccineerd
 • Je krijgt je extra prik twee weken voor óf twee weken na een eventuele griepprik.

Telefonisch of online afspraak maken

Via coronavaccinatie-afspraak.nl kun je 24 uur per dag een afspraak maken voor de boostervaccinatie. Hiervoor heb je een DigiD-inlogcode nodig. Je kunt ook het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer bellen via 0800 7070. Dat kan iedere dag tussen 08.00 en 20.00 uur.

Partner mee? 

Als je partner mee wilt komen voor een boostervaccinatie, proberen we daarbij te helpen. Maak in dat geval de afspraak telefonisch en geef aan dat je samen wilt komen. Let op: je partner moet 60 jaar of ouder zijn. En voor je partner geldt natuurlijk ook dat de laatste volledige coronavaccinatie of besmetting met corona een half jaar geleden is.

Zorginstellingen

Vanaf dinsdag 23 november komen ook inwoners van zorginstellingen aan bod voor een booster. Er wordt begonnen bij instellingen met een eigen arts. Zij kunnen vanaf maandag vaccins bestellen bij het RIVM. Instellingen die niet zelf kunnen vaccineren, kunnen een beroep doen op de GGD’en. Opgeven kan vanaf donderdag 18 november.

Zorgpersoneel

Ook zorgpersoneel met direct patiëntcontact krijgt een boostervaccinatie aangeboden. Om te voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona. Het gaat om zorgmedewerkers met direct patiëntencontact in:

 • Ziekenhuizen
 • Verpleeghuizen
 • Kleinschalige woonvormen
 • Klinische medisch-specialistische revalidatie
 • Huisartsenpraktijken
 • Ambulancediensten
 • Intramurale gehandicaptenzorg
 • Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en GGZ-crisisdienst
 • Wijkverpleging

Ziekenhuizen vaccineren hun eigen personeel en zijn gevraagd ook ambulancepersoneel, huisartsen en hun personeel te vaccineren. Medewerkers in andere zorgsectoren kunnen terecht op de GGD-locaties. Dat wordt regionaal georganiseerd. Zorginstellingen die kunnen en willen, kunnen ook voor de optie kiezen om zelf hun medewerkers te vaccineren.

Welk vaccin

Je krijgt een boostervaccinatie met een mRNA-vaccin van Pfizer of Moderna. Dit hangt af van de beschikbaarheid op de locaties. Het maakt niet uit welk vaccin je eerder hebt gekregen. Je kunt niet zelf kiezen welk vaccin je krijgt.

Jongere leeftijdsgroepen

Het heeft nu geen zin om een afspraak in te plannen als je nog geen uitnodigingsbrief hebt ontvangen en dus niet aan de beurt bent. GGD GHOR Nederland controleert iedere dag de ingeplande afspraken op geboortejaar. Wie ongeldig een afspraak maakt, krijgt vooraf bericht dat de afspraak wordt geannuleerd. Of komt op de vaccinatielocatie niet door de controle.

Vaccinatiestrategie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd. Leidraad hiervoor zijn de adviezen die de Gezondheidsraad hierover heeft uitgebracht. De startdatum van de verschillende doelgroepen is afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins. Kijk voor de meest actuele volgorde van vaccineren op coronavaccinatie.nl.

Geen gevolgen voor coronabewijs

Zowel het coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als het coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland blijven geldig. De QR-code blijft dus gewoon werken.

Veelgestelde vragen 

Wil je meer weten over boostervaccinatie? Bekijk dan deze antwoorden op de veelgestelde vragen.