Eerste GGD-inloopspreekuur voor sekswerkers bij Punt26 in Arnhem

Op de Internationale Dag van de Sekswerker heeft GGD Gelderland-Midden een bijzondere primeur. Sociaal verpleegkundige Ferna Neienhuijsen verzorgt op donderdag 2 juni het allereerste GGD-inloopspreekuur bij Punt26, het steunpunt voor sekswerkers in Arnhem. Ferna kijkt er naar uit: “We wilden het allemaal al heel lang en zo’n spreekuur is nodig voor Arnhem.”

Het allereerste GGD-inloopspreekuur bij Punt26 mag je gerust een mijlpaal noemen. “En dat op de Dag van de Sekswerker”, zegt Ferna opgetogen. “Het is natuurlijk afwachten hoe het gaat lopen, maar de bedoeling is dat ik regelmatig op donderdagmiddag bij Punt26 een inloopspreekuur heb. Zo’n fysieke locatie buiten de GGD-muren is een belangrijke stap. Ik verwacht dat het drempels wegneemt. Voor sommige sekswerkers is de drempel naar de GGD te hoog."

GGD en Punt26 versterken elkaar

“Arnhem is best een grote stad in Nederland. Zeker ook wat betreft het aantal sekswerkers”, vervolgt Ferna. “Op het inloopspreekuur bij Punt26 kunnen sekswerkers bij mij terecht voor advies, testen en vaccineren. Het spreekuur is een bekroning van pak ’m beet twee jaar intensiever samenwerken met Punt26. We hebben elkaar echt gevonden en merken dat we elkaar versterken.”

De sociaal verpleegkundige legt uit hoe dat gebeurt. Ferna: “Als GGD ontvangen we sekswerkers voor een soa-test of vaccinatie. Maar we spreken ook sekswerkers die schulden hebben of willen stoppen met hun werk. Alleen zijn wij gericht op seksuele gezondheid, niet op maatschappelijk werk en hulpverlening. Gelukkig kan Punt26 dan iets betekenen. Andersom geldt hetzelfde. Sekswerkers met vragen over hun gezondheid worden door Punt26 naar ons doorverwezen. De lijntjes zijn zo kort dat de sekswerker niet eens meer een belletje naar de GGD hoeft te doen.”

Sociaal verpleegkundige Ferna Neienhuijsen

Sociaal verpleegkundige Ferna Neienhuijsen: “Er is geen beroepsgroep die meer met stigma en geweld te maken heeft dan sekswerkers”

Fysiek en online in gesprek

Ferna heeft al ruim 10 jaar ervaring als sociaal verpleegkundige bij de GGD. “Ik draai mee op de soa-poli en bij de spreekuren”, vertelt ze over een belangrijk aspect van haar werk. “Sekswerkers zijn bij onze spreekuren ook een doelgroep. We doen bij hen aan outreach; ik ga naar plekken waar sekswerkers zijn. Van een tippelzone tot aan privéclubs.”

Maar ook in de digitale wereld zoekt Ferna sekswerkers op. “Want een groot deel werkt tegenwoordig thuis en adverteert online”, verduidelijkt ze. “Ik bericht ze over het bestaan van onze afdeling Seksuele Gezondheid en wat wij voor hen kunnen betekenen. Belangrijk om te weten: onze hulp is gratis en als sekswerker kun je anoniem blijven.”

Sekswerkers doen ertoe

Anno 2022 blijft aandacht voor de Internationale Dag van de Sekswerker hard nodig. “Er is geen beroepsgroep die meer met stigma en geweld te maken heeft dan sekswerkers”, aldus Ferna. “Sekswerkers zijn kwetsbaar. De meeste sekswerkers zoeken lang niet altijd hulp. Uit schaamte, angst of omdat ze illegaal zijn. Ik hoop dat sekswerkers door deze dag zien dat ze ertoe doen en steviger voor zichzelf opkomen. Blijvende aandacht voor hun bestaan en rechten is belangrijk.”