Testen van kinderen

Om goed zicht op de verspreiding van het virus te houden, testen we ook kinderen onder de 12 jaar. Het streven is dat kinderen en jongeren zoveel mogelijk gewoon naar school gaan. Juist omdat dit zo belangrijk is voor hun ontwikkeling. Vandaar dat er voor kinderen en jongeren aangepaste regels en adviezen gelden.

Maak een afspraak

Tip: sneller het testresultaat van je kind inzien? Maak vooraf al een DigiD-account aan voor je kind. Dan kun je zelf de uitslag bekijken.

Verkoudheidsklachten

Ook kinderen kunnen we testen op het coronavirus. Is je kind 4 jaar of ouder en heeft hij coronaklachten? Laat hem dan testen bij de GGD of doe een zelftest. Is je kind ernstig ziek? Overleg dan ook met de huisarts.

Testen bij verkoudheidsklachten is niet nodig voor kinderen tot en met 3. Heeft je kind ook koorts, benauwdheid en/of hoest hij vaak? Maak dan wel een testafspraak of doe een zelftest.

Test je kind in deze gevallen niet? Dan mag je kind pas weer naar school als hij 24 uur klachtenvrij is. Is je kind 7 dagen na het ziek worden nog steeds niet klachtenvrij? Je kind mag bij milde coronaklachten dan wel weer naar school of de kinderopvang. Zo voorkomen we dat kinderen met bijvoorbeeld een aanhoudende neusverkoudheid te lang thuisblijven.
 

Testen kinderen van 0 tot en met 3 jaar

Heeft je kind klachten die wijzen op het coronavirus? Dan kun je je kind laten testen bij de GGD of doe een zelftest. Je kind blijft thuis totdat de uitslag bekend is.

Bij alleen verkoudheidsklachten is een coronatest niet altijd nodig. Een test wordt sowieso wel dringend geadviseerd in deze situaties:

  • Als je kind naast verkoudheidsklachten ook andere klachten heeft, zoals koorts en/of benauwdheid of vaak hoesten. 
  • Als je kind ernstig ziek is met klachten die passen bij het coronavirus. Bel dan meteen de huisarts. Die kan besluiten om je kind eventueel zelf te testen.
  • Als je kind onderdeel is van een bron- en contactonderzoek of uitbraakonderzoek. De GGD geeft dan advies over het testen.

Testen kinderen vanaf 4 jaar

Heeft je kind klachten die passen bij een coronabesmetting? Je kind blijft thuis en laat zich testen. Dat kan soms ook met een zelftest. Een zelftest kan niet als je kind contact heeft met kwetsbare mensen.

Covid Kids: legt quarantaine en testen speels uit aan kinderen van 4 tot 10 jaar

Voorbereiden op de coronatest

Tijdens de test wordt er een dunne, flexibele wattenstaaf in de neus en keel gestoken. Bij kinderen doen we dit in de neus minder ver dan bij volwassenen. De test duurt niet lang, maar kan even onprettig zijn. Het is daarom verstandig om je kind daarop voor te bereiden. Vertel er ook bij dat de GGD-medewerker beschermende kleding aan heeft en dat het daarom moeilijk is om het gezicht te zien.

Het Jeugdjournaal heeft een leuke video waarin verslaggeefster Tamara Seur een (volwassen) coronatest ondergaat. In het filmpje wordt precies uitgelegd wat er allemaal gebeurt tijdens (en na) de test.

Wist je dat alle kinderen die zich bij ons laten testen een dapperheidsdiploma krijgen? Bekijk hoe Finn (7) zijn diploma krijgt

Wanneer blijft je kind thuis?

Kinderen vanaf 4 jaar blijven thuis bij klachten die passen bij corona. Kinderen tot en met 3 jaar met milde klachten mogen wel naar de kinderopvang. Heeft je kind naast verkoudheidsklachten ook koorts, benauwdheid en/of moet hij vaak hoesten? Dan blijft je kind thuis en laat zich testen. Is je kind in contact geweest met iemand met corona? Dan blijft hij ook thuis bij milde klachten. Heeft je kind een quarantaineadvies van de GGD? Ook dan blijft hij thuis.