Coronatest gedaan: hoe nu verder?

Tot je de testuitslag krijgt, is het belangrijk dat je:

 • Thuis blijft
 • Niet naar buiten gaat
 • Geen bezoek ontvangt. Behalve de huisarts als dat nodig is
 • 1,5 meter afstand houdt van huisgenoten en gezinsleden
 • Regelmatig je handen wast
 • In de elleboog niest of hoest en papieren zakdoekjes gebruikt
 • Goed telefonisch bereikbaar bent voor de testuitslag
 • Alvast opschrijft met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad

Had je een positieve zelftest? Bevestiging met een test bij de GGD is niet nodig. Ga meteen in isolatie. Gebruik de Quarantaine Check om te zien wat je in jouw situatie doet.

Uitslag coronatest bij de GGD

Ben je bij de GGD getest op corona? In het gele kader staan belangrijke punten om op te letten tot aan de testuitslag. Je ontvangt de uitslag zo snel mogelijk. Meestal binnen 24 tot 48 uur. Je krijgt de testuitslag telefonisch of online. 

Telefonische uitslag

Heb je geen DigiD of aangegeven dat je de testuitslag telefonisch wilt ontvangen? De GGD belt je zo snel mogelijk met de uitslag. Je hoeft niet zelf te bellen. Wel DigiD? Dan kun je de uitslag ook zien op coronatest.nl.

Online uitslag

Je afspraak voor de coronatest digitaal gemaakt? Of bij het maken van de afspraak aan de telefoon gezegd dat je de uitslag online wilt bekijken? Je krijgt een mail wanneer je testuitslag klaarstaat op de coronatest.nl. Let op: deze mail komt soms in de spam van je mailbox terecht.

Na 48 uur nog geen uitslag

Woon je in Gelderland-Midden en wacht je al langer dan 48 uur op je corona testuitslag? Neem dan telefonisch contact met ons op via 0800 8446 000. We zijn elke dag van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar.

Blijf thuis tot je de GGD-testuitslag weet

Houd je thuis aan de quarantaineregels tot de uitslag van de GGD-test bekend is. Ontvang geen bezoek. Ga ook niet naar werk, school of de winkel. 

Niet meer besmettelijk en uit isolatie

Na een positieve testuitslag is de vuistregel: je mag uit isolatie als je na 5 dagen minimaal 24 uur klachtenvrij bent. Je hoeft je niet te laten testen om uit isolatie te gaan. De Quarantaine Check helpt je bij jouw situatie.

Contact met een besmet persoon en quarantaine

Ben je in contact geweest met iemand met corona, maar test je negatief? Dan hoef je niet meer in quarantaine. Volg wel deze basisadviezen:

Basisadviezen coronavirus

 • Was vaak je handen
 • Hoest en nies in je elleboog
 • Blijf bij klachten thuis tot de negatieve testuitslag. Ook als je gevaccineerd of hersteld bent
 • Haal een vaccin, booster- of herhaalprik
 • Zorg voor voldoende frisse lucht

Om besmettingen en verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is het belangrijk om na contact met iemand met corona:

 • Extra alert te zijn op klachten
 • Direct een zelftest te doen bij klachten
 • 10 dagen heel voorzichtig te zijn. Houd 1,5 meter afstand, zeker van mensen met een kwetsbare gezondheid. Vermijd grote groepen
 • In isolatie te gaan bij een positieve testuitslag

Deze video legt het verschil uit tussen isolatie en quarantaine.

Met welke coronavariant ben ik besmet bij een positieve coronatest?

Veel mensen die positief getest zijn, willen weten met welke coronavariant ze besmet zijn. Helaas kunnen we dat niet zien aan de hand van een standaard coronatest.

Na je coronatest analyseert een laborant het testmonster. Het enige dat de laborant kan zien, is of je positief of negatief getest bent. De laborant kan dan niet zien met welke variant je besmet bent. Om dat te achterhalen is meer onderzoek nodig door het RIVM, maar de uitslag daarvan wordt niet gedeeld met degene die is getest.

Corona testuitslag

Telefonisch vragen stellen

Vragen over het coronavirus?

0800 1351Dagelijks tussen 08.00 en 20.00 uur bereikbaar. Vanuit het buitenland bel je naar +31 20 205 1351 

Coronavraag aan onze GGD?

0800 8446 000We zijn bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur, 7 dagen per week. 

Veelgestelde vragen over de coronatest

Zelftesten zijn alleen bedoeld om preventief te testen zonder klachten. Heb je coronaklachten of ben je in contact geweest met iemand die corona heeft? Laat je dan testen bij de GGD. Dit omdat de PCR-test van de GGD betrouwbaarder is dan de zelftest. Je vraagt de test aan via coronatest.nl.

Ja, dat kan. Je kunt een zelftest doen bij je kind. Vind je dat lastig, dan kun je ook een PCR-test laten doen bij de GGD.

Testen van kinderen tot en met 3 jaar wordt dringend geadviseerd. Ook als er sprake is van koorts, benauwdheid of veel hoesten.

Voor kinderen vanaf 4 jaar geldt een dringend testadvies bij klachten die passen bij corona. Dat advies geldt ook bij milde klachten. Zo krijgen we meer zicht op de verspreiding van het virus.

Kinderen tot en met 12 jaar testen we met een minder diepe neusswab.

Als je ouder bent dan 70 jaar of volwassenen (ouder dan 18 jaar) met een aantal specifieke aandoeningen. Bijvoorbeeld chronische luchtweg- of longproblemen, chronische hartklachten, ernstige overgewicht of suikerziekte.

Ja, je testuitslag wordt automatisch doorgegeven aan de GGD. Corona is een meldingsplichtige ziekte. Dit betekent dat de testaanbieder of de aanvragend arts de positieve uitslagen moet doorgeven aan de GGD. Wij kunnen dan de testresultaten beoordelen en het bron- en contactonderzoek uitvoeren. 

Alle aanbieders van commerciële testen zijn verplicht om testuitslagen en (contact)gegevens aan de GGD door te geven. 

Heb je een professionele test gedaan en is de uitslag positief? Dan hoef je geen aanvullende test bij de GGD te doen. De commerciële testen zijn betrouwbaar bij een positieve uitslag. Je gaat direct in isolatie en volgt de richtlijnen van het RIVM.