Coronatest gedaan: hoe nu verder?

Als je een coronatest hebt gedaan, blijf je binnen tot je de uitslag hebt. Die ontvang je zo snel mogelijk. Ben je positief getest, dan volgt bron- en contactonderzoek.

Tot je de testuitslag krijgt, is het belangrijk dat je: 

  • Thuisblijft
  • Niet naar buiten gaat
  • Geen bezoek ontvangt. Behalve de huisarts als dat nodig is
  • 1,5 meter afstand houdt van huisgenoten en gezinsleden
  • Regelmatig je handen wast
  • In de elleboog niest of hoest en papieren zakdoekjes gebruikt
  • Goed telefonisch bereikbaar bent voor de testuitslag
  • Alvast opschrijft met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad

De testuitslag

Je ontvangt zo snel mogelijk de testuitslag. Hoe lang dit precies duurt? Dat hangt af van de drukte, het tijdstip van testen en de soort gebruikte test. Je krijgt de uitslag telefonisch of hij staat op de corona-website. Hierop log je in met je DigiD. Is je uitslag positief? De GGD belt je dan voor bron- en contactonderzoek.  

Uitslag negatief

Dan had je op het moment van testen geen corona. Je hoeft niet meer thuis te blijven. Tenzij je een nauw contact bent van iemand met corona. Je mag je dan op dag 5 van het laatste contact met de coronapatiënt opnieuw laten testen. Is deze test negatief, dan mag je daarna uit quarantaine. 

Na een negatieve test blijven de algemene coronaregels voor jou gelden. Krijg je opnieuw klachten? Blijf dan thuis en laat je weer testen. Een negatieve coronatest geldt niet als een COVID-vrij verklaring. 

Uitslag positief

Je hebt corona. Blijf thuis en ga dan direct in isolatie. De GGD belt je voor bron- en contactonderzoek en spreekt de leefregels met je door. Het is belangrijk dat je zelf jouw werkgever en/of bedrijfsarts vertelt van je positieve uitslag. 

In de volgende situaties blijf je dus ook thuis: 

  • Jij of een van je huisgenoten heeft ernstige klachten, zoals koorts of benauwdheid
  • Als uit de test blijkt dat je corona hebt. Jouw huisgenoten blijven ook thuis

Telefonisch vragen stellen

Vragen over het coronavirus?

0800 1351Dagelijks tussen 08.00 en 20.00 uur bereikbaar. Vanuit het buitenland bel je naar +31 20 205 1351 

Coronavraag aan onze GGD?

0800 8446 000We zijn bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur, 7 dagen per week. 

Veelgestelde vragen over de coronatest

Zelftesten zijn alleen bedoeld om preventief te testen zonder klachten. Heb je toch coronaklachten of ben je in contact geweest met iemand die corona heeft? Laat je dan testen bij de GGD. Dit omdat de PCR-test van de GGD betrouwbaarder is dan de zelftest. Je vraagt de test aan via coronatest.nl.

Ja, dat kan. Wij testen ook kinderen met klachten. Zo krijgen we meer zicht op de verspreiding van het virus. Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is.

Mensen die ouder zijn dan 70 jaar en volwassenen (ouder dan 18 jaar) met een aantal specifieke aandoeningen. Bijvoorbeeld chronische luchtweg- of longproblemen, chronische hartklachten, overgewicht of suikerziekte. Lees meer over risicogroepen en COVID-19. 

Je kunt al besmettelijk zijn vlak voordat je klachten hebt. Bijvoorbeeld als je praat of schreeuwt en er kleine druppeltjes met virus uit neus en mond in de lucht komen. Dit kan ook door niezen en hoesten gebeuren. 

Andere mensen kunnen besmet raken als zij die druppeltjes inademen. 

Verspreiding onder kinderen of van kinderen naar volwassenen komt minder vaak voor. Over het algemeen geldt: hoe jonger het kind, hoe kleiner de rol bij de verspreiding van het virus is. Lees meer over de verspreiding van het virus

Het is belangrijk om ook thuis zoveel mogelijk de basisadviezen en de hygiëneregels te volgen.