Coronatest gedaan: hoe nu verder?

Tot je de testuitslag krijgt, is het belangrijk dat je:

 • Thuis blijft
 • Niet naar buiten gaat
 • Geen bezoek ontvangt. Behalve de huisarts als dat nodig is
 • 1,5 meter afstand houdt van huisgenoten en gezinsleden
 • Regelmatig je handen wast
 • In de elleboog niest of hoest en papieren zakdoekjes gebruikt
 • Erop let dat je binnen 48 uur de testuitslag van de GGD krijgt
 • Alvast opschrijft met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad

Heb je een positieve zelftest? Bevestiging met een test bij de GGD is niet nodig. Gebruik de Quarantaine Check om te zien wat je in jouw situatie doet.

Uitslag coronatest bij de GGD

Ben je bij de GGD getest op corona? In het gele kader staan belangrijke punten om op te letten tot aan de testuitslag. Je ontvangt de uitslag zo snel mogelijk. Meestal binnen 24 tot 48 uur. Je krijgt de testuitslag waarschijnlijk online. Soms krijg je de uitslag (op verzoek) telefonisch. 

Online uitslag

Je afspraak voor de coronatest digitaal gemaakt? Of bij het maken van de afspraak aan de telefoon gezegd dat je de uitslag online wilt bekijken? Je krijgt een mail wanneer je testuitslag klaarstaat op de coronatest.nl. Let op: deze mail komt soms in de spam van je mailbox terecht.

Telefonische uitslag

Heb je geen DigiD of aangegeven dat je de testuitslag telefonisch wilt ontvangen? De GGD belt je zo snel mogelijk met de uitslag. Je hoeft niet zelf te bellen. Wel DigiD? Dan kun je de uitslag ook zien op coronatest.nl.

Na 48 uur nog geen uitslag

Woon je in de regio Gelderland-Midden en wacht je al langer dan 48 uur op je corona testuitslag? Neem dan telefonisch contact met ons op via 0800 8446 000. We zijn van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar.

Blijf thuis tot je de GGD-testuitslag weet

Houd je thuis aan de quarantaineregels tot de uitslag van de GGD-test bekend is. Ontvang geen bezoek. Ga ook niet naar werk, school of de winkel. 

Niet meer besmettelijk en uit isolatie

Na een positieve testuitslag is de vuistregel: je gaat minimaal 5 dagen en maximaal 10 dagen in isolatie. Tel vanaf het moment dat je klachten kreeg. Dat is dag 0. Je mag uit isolatie als je na 5 dagen minimaal 24 uur klachtenvrij bent. Je bent klachtenvrij als je geen last meer hebt van 1 of meer van de volgende klachten: koorts, hoesten, keelpijn of neusverkouden. Je hoeft je niet te laten testen om uit isolatie te gaan. De Quarantaine Check helpt je bij jouw situatie.

Contact met een besmet persoon en quarantaine

Ben je in contact geweest met iemand met corona, dan hoef je niet meer in quarantaine. Let de komende dagen wel extra goed op klachten. Doe bij klachten een zelftest. Volg wel altijd deze basisadviezen:

Basisadviezen coronavirus

 • Was vaak je handen
 • Hoest en nies in je elleboog
 • Blijf bij klachten thuis tot de negatieve testuitslag. Ook als je gevaccineerd of hersteld bent
 • Haal een vaccin, booster- of herhaalprik
 • Zorg voor voldoende frisse lucht

Om besmettingen en verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is het belangrijk om na contact met iemand met corona:

 • Extra alert te zijn op klachten
 • Direct een zelftest te doen bij klachten
 • 10 dagen heel voorzichtig te zijn. Houd 1,5 meter afstand, zeker van mensen met een kwetsbare gezondheid. Vermijd grote groepen
 • In isolatie te gaan bij een positieve testuitslag

Deze video legt het verschil uit tussen isolatie en quarantaine.

Met welke coronavariant ben ik besmet bij een positieve coronatest?

Veel mensen die positief getest zijn, willen weten met welke coronavariant ze besmet zijn. Helaas kunnen we dat niet zien aan de hand van een standaard coronatest.

Na een coronatest analyseert een laborant het testmonster. Het enige dat de laborant kan zien, is of je positief of negatief getest bent. De laborant kan dan niet zien met welke variant je besmet bent. Om dat te achterhalen is meer onderzoek nodig door het RIVM, maar de uitslag daarvan wordt niet gedeeld met degene die is getest.

Corona testuitslag

Telefonisch vragen stellen

Vragen over het coronavirus?

0800 1351Dagelijks tussen 08.00 en 20.00 uur bereikbaar. Vanuit het buitenland bel je naar +31 20 205 1351 

Coronavraag aan onze GGD?

0800 8446 000Bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur

Veelgestelde vragen over de coronatest

Een herstelbewijs bewijst dat je positief bent getest op corona. Je hebt recht op een herstelbewijs als je positieve coronatest minstens 11 dagen geleden en maximaal 180 dagen geleden was. Je herstelbewijs is 180 dagen na je positieve coronatest niet meer geldig.

De geldigheid wordt in de CoronaCheck-app automatisch aangepast. Met die app kun je je herstelbewijs meestal automatisch ophalen uit de systemen van RIVM of GGD. Daarvoor heb je wel een DigiD nodig. 

Voor een positieve zelftest krijg je geen herstelbewijs. Heb je een positieve zelftest en een herstelbewijs nodig? Laat je dan testen bij de GGD. Een herstelbewijs krijg je na een test bij de GGD óf een andere testaanbieder die je testgegevens heeft doorgegeven aan de GGD.

Meer weten over het herstelbewijs, hoe je deze kan krijgen en welke eisen er zijn voor reizen met een herstelbewijs? Bekijk alles over het herstelbewijs.

Nee, bij de GGD testen we alleen mensen die coronaklachten hebben. Heb je een negatieve testuitslag nodig om op reis te gaan? Maak dan een afspraak bij een commerciële testaanbieder. Benieuwd of je een test nodig hebt voor jouw reis? Kijk op wijsopreis.nl en ontdek het. Op Rijksoverheid.nl staat meer informatie over een testbewijs regelen. 

Bij verkoudheids- of coronaklachten blijf je thuis en doe je een zelftest. Na een positieve zelftest hoef je geen PCR-test bij de GGD te doen. Ben je in contact geweest met iemand met corona? Let de komende dagen extra goed op klachten. Krijg je klachten? Doe ook dan een zelftest. Bekijk hier wanneer je een test bij de GGD doet

Ja, dat kan. Je kunt een zelftest doen bij je kind. Vind je dat lastig, dan kun je ook een coronatest laten doen bij de GGD. Kinderen tot en met 12 jaar testen we met een minder diepe neusswab. Meer weten? Bekijk alle informatie over kinderen testen.

Als je ouder bent dan 70 jaar, loop je meer risico om ernstiger ziek te worden door corona. Dat geldt ook voor volwassenen (ouder dan 18 jaar) met een aantal specifieke aandoeningen. Bijvoorbeeld chronische luchtweg- of longproblemen, chronische hartklachten, ernstige overgewicht of suikerziekte.