Coronatest gedaan: hoe nu verder?

Tot je de testuitslag krijgt, is het belangrijk dat je:

 • Thuis blijft
 • Niet naar buiten gaat
 • Geen bezoek ontvangt. Behalve de huisarts als dat nodig is
 • 1,5 meter afstand houdt van huisgenoten en gezinsleden
 • Regelmatig je handen wast
 • In de elleboog niest of hoest en papieren zakdoekjes gebruikt
 • Goed telefonisch bereikbaar bent voor de testuitslag
 • Alvast opschrijft met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad

Als je de test gedaan hebt, wil je zo snel mogelijk het resultaat weten. Volg tot je de uitslag hebt de adviezen van de GGD. Heb je klachten of zit je in quarantaine? Blijf dan binnen tot de uitslag bekend is. Deze ontvang je zo snel mogelijk.

De testuitslag

Je ontvangt zo snel mogelijk de testuitslag. Hoe lang dit precies duurt? Dat hangt af van de drukte, het tijdstip van testen en de soort gebruikte test. Je krijgt de uitslag telefonisch of hij staat op de corona-website. Hierop log je in met je DigiD. Is je uitslag positief? De GGD belt je dan voor bron- en contactonderzoek.  

Uitslag negatief

Dan had je op het moment van testen geen corona. Je hoeft niet meer thuis te blijven. Tenzij je een nauw contact bent van iemand met corona. Je mag je dan op dag 5 van het laatste contact met de coronapatiënt opnieuw laten testen. Is deze test negatief, dan mag je daarna uit quarantaine. 

Na een negatieve test blijven de algemene coronaregels voor jou gelden. Krijg je opnieuw klachten? Blijf dan thuis en laat je weer testen.

Uitslag positief

Je hebt corona. Blijf thuis en ga dan direct in isolatie. De GGD belt je voor bron- en contactonderzoek en spreekt de leefregels met je door. Het is belangrijk dat je zelf jouw werkgever en/of bedrijfsarts vertelt van je positieve uitslag. 

In de volgende situaties blijf je dus ook thuis: 

 • Als uit de test blijkt dat je corona hebt. Jouw huisgenoten blijven ook thuis.
 • Als je huisgenoot corona heeft. Wat je precies als huisgenoot moet doen lees je hier op de website van het LCI
 • Als je nauw contact bent van iemand met corona.

Wanneer ben ik beschermd?

Er zijn een aantal veranderingen doorgevoerd in het bron- en contactonderzoek voor wanneer je beschermd bent. Dit geldt voor als je in contact bent geweest met een besmet persoon. Er wordt daarbij nu onderscheidt gemaakt tussen beschermd en niet beschermd Sowieso blijven voor iedereen de basisregels gelden. 

In de volgende gevallen ben je beschermd: 

 • Je hebt ten minste 14 dagen geleden een 2e prik gehad met het vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna.
 • Je hebt ten minste 28 dagen geleden 1 prik gehad met het vaccin van Janssen.
 • Je hebt ten minste 14 dagen geleden een prik gehad met één van de in Nederland gebruikte vaccins en daarvoor heb je corona gehad.
 • Je hebt korter dan 6 maanden geleden corona gehad. Je bent toen positief getest op corona, bijvoorbeeld in een GGD-teststraat (niet met een zelftest)
 • Is dat het geval? Dan hoef je niet in quarantaine. Let wel goed op je gezondheid. Krijg je klachten die passen bij het coronavirus? Blijf dan binnen en maak een testafspraak. Ben je een huisgenoot van iemand met het coronavirus? Maak dan 5 dagen na de test van de besmette persoon een testafspraak. Ook als je geen klachten hebt.

Niet beschermd

Ben je volgens bovenstaande voorwaarden niet beschermd? Dan moet je in quarantaine. Lees de volgende brief goed door, hierin staan de adviezen en leefregels beschreven. Voor huisgenoten en voor nauwe contacten.

Telefonisch vragen stellen

Vragen over het coronavirus?

0800 1351Dagelijks tussen 08.00 en 20.00 uur bereikbaar. Vanuit het buitenland bel je naar +31 20 205 1351 

Coronavraag aan onze GGD?

0800 8446 000We zijn bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur, 7 dagen per week. 

Veelgestelde vragen over de coronatest

Zelftesten zijn alleen bedoeld om preventief te testen zonder klachten. Heb je coronaklachten of ben je in contact geweest met iemand die corona heeft? Laat je dan testen bij de GGD. Dit omdat de PCR-test van de GGD betrouwbaarder is dan de zelftest. Je vraagt de test aan via coronatest.nl.

Ja, dat kan. Wij testen ook kinderen met klachten. Zo krijgen we meer zicht op de verspreiding van het virus. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen een minder diepe neusswab.

Als je ouder bent dan 70 jaar of volwassenen (ouder dan 18 jaar) met een aantal specifieke aandoeningen. Bijvoorbeeld chronische luchtweg- of longproblemen, chronische hartklachten, overgewicht of suikerziekte.

Je kunt al besmettelijk zijn vlak voordat je klachten hebt. Bijvoorbeeld als je praat of schreeuwt en er kleine druppeltjes met virus uit neus en mond in de lucht komen. Dit kan ook door niezen en hoesten gebeuren. 

Andere mensen kunnen besmet raken als zij die druppeltjes inademen. 

Verspreiding onder kinderen of van kinderen naar volwassenen komt minder vaak voor. Over het algemeen geldt: hoe jonger het kind, hoe kleiner de rol bij de verspreiding van het virus is. Lees meer over de verspreiding van het virus

Het is belangrijk om ook thuis zoveel mogelijk de hygiëneregels te volgen.