Coronatest gedaan: hoe nu verder?

Tot je de testuitslag krijgt, is het belangrijk dat je:

 • Thuis blijft
 • Niet naar buiten gaat
 • Geen bezoek ontvangt. Behalve de huisarts als dat nodig is
 • 1,5 meter afstand houdt van huisgenoten en gezinsleden
 • Regelmatig je handen wast
 • In de elleboog niest of hoest en papieren zakdoekjes gebruikt
 • Goed telefonisch bereikbaar bent voor de testuitslag
 • Alvast opschrijft met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad

Als je de test gedaan hebt, wil je snel het resultaat weten. Volg tot je de uitslag hebt de adviezen van de GGD. Heb je klachten of zit je in quarantaine? Blijf dan binnen tot de uitslag bekend is. Deze ontvang je zo snel mogelijk.

De testuitslag

Je ontvangt zo snel mogelijk de testuitslag. Hoe lang dit precies duurt? Dat hangt af van de drukte, het tijdstip van testen en de soort gebruikte test. Je krijgt de uitslag telefonisch of hij staat op de corona-website. Hierop log je in met je DigiD. Is je uitslag positief? De GGD neemt altijd contact met je op. Dat kan ook zijn voor bron- en contactonderzoek.  

Uitslag negatief

Dan had je op het moment van testen geen corona. Je hoeft niet meer thuis te blijven. Tenzij je in quarantaine zit na contact met iemand met corona. Je mag je dan op dag 5 van het laatste contact met de coronapatiënt opnieuw laten testen bij de GGD. Is deze test negatief, dan mag je daarna uit quarantaine. 

Na een negatieve test blijven de algemene coronaregels voor jou gelden. Krijg je opnieuw klachten? Blijf dan thuis en laat je weer testen.

Uitslag positief

Je hebt corona. Blijf thuis en ga direct in isolatie. De GGD neemt contact met je op en verstuurt de leefregels. Het is belangrijk dat je zelf je werkgever en/of bedrijfsarts vertelt van je positieve uitslag. 

In de volgende situaties blijf je thuis 

 • Als uit de test blijkt dat je corona hebt. Jouw huisgenoten blijven ook thuis.
 • Als je huisgenoot corona heeft. Wat je precies als huisgenoot moet doen, lees je op de website van het LCI
 • Als je nauw contact bent van iemand met corona. 

Zelftest positief? Doe een hertest bij de GGD

Is je zelftest positief? Maak dan altijd een testafspraak bij de GGD. Tot de uitslag van de GGD-test bekend is, blijf je in isolatie. Je huisgenoten blijven thuis in quarantaine. Is je GGD-test positief? Dan neemt de GGD contact met je op. Is je GGD-test negatief? Jij en je huisgenoten mogen weer naar buiten. Het resultaat van de GGD-test gaat voor dat van de zelftest.

Quarantaine

Je gaat in quarantaine als je in contact bent geweest met iemand met corona. Lees de brief die voor jou geldt goed door. In de brief staan adviezen en leefregels. Er is een brief voor huisgenoten en een brief voor nauwe contacten.

Telefonisch vragen stellen

Vragen over het coronavirus?

0800 1351Dagelijks tussen 08.00 en 20.00 uur bereikbaar. Vanuit het buitenland bel je naar +31 20 205 1351 

Coronavraag aan onze GGD?

0800 8446 000We zijn bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur, 7 dagen per week. 

Veelgestelde vragen over de coronatest

Zelftesten zijn alleen bedoeld om preventief te testen zonder klachten. Heb je coronaklachten of ben je in contact geweest met iemand die corona heeft? Laat je dan testen bij de GGD. Dit omdat de PCR-test van de GGD betrouwbaarder is dan de zelftest. Je vraagt de test aan via coronatest.nl.

Ja, dat kan. Wij testen ook kinderen met klachten. Zo krijgen we meer zicht op de verspreiding van het virus. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen een minder diepe neusswab.

Als je ouder bent dan 70 jaar of volwassenen (ouder dan 18 jaar) met een aantal specifieke aandoeningen. Bijvoorbeeld chronische luchtweg- of longproblemen, chronische hartklachten, overgewicht of suikerziekte.

Je kunt al besmettelijk zijn vlak voordat je klachten hebt. Bijvoorbeeld als je praat of schreeuwt en er kleine druppeltjes met virus uit neus en mond in de lucht komen. Dit kan ook door niezen en hoesten gebeuren. 

Andere mensen kunnen besmet raken als zij die druppeltjes inademen. 

Ja, je wordt door de GGD gebeld. Corona is een meldingsplichtige ziekte. Dit betekent dat de testaanbieder of de aanvragend arts de positieve uitslagen moet doorgeven aan de GGD. Wij kunnen dan de testresultaten beoordelen en het bron- en contactonderzoek uitvoeren. 

Alle aanbieders van commerciële testen zijn verplicht om testuitslagen en (contact)gegevens aan de GGD door te geven.