Coronatest gedaan: hoe nu verder?

Het is niet meer nodig om in isolatie te gaan bij een positieve coronatest. Ook hoef je geen (zelf)test meer te doen bij coronaklachten. Corona is nu een luchtweginfectie die je kunt krijgen en waarmee je anderen kunt besmetten.

Coronaklachten? Dit zijn de richtlijnen

Voor corona gelden dezelfde basisadviezen als bij andere infecties. Denk bijvoorbeeld aan de griep of verkoudheid. De adviezen zijn:

  • Blijf thuis wanneer je ziek bent
  • Overleg met je werkgever of thuis werken kan bij lichte klachten
  • Vermijd fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Draag een mondneusmasker als fysiek contact toch nodig is. Zoals bij mantelzorg
  • Hoest en nies in je elleboog. Was vaak en goed je handen. Doe dit ook als je geen klachten hebt
  • Zorg voor goede ventilatie van binnenruimtes

Uitslag coronatest bij de GGD inzien

Testen op corona bij de GGD Gelderland-Midden kan niet meer. De testlocaties zijn gesloten nu corona een normale luchtweginfectie is. Je testuitslag inzien kan nog wel. Wil je dit? Ga dan naar coronatest.nl.

Testen bij de GGD is voorbij, maar er zijn nog zelftesten beschikbaar. Loop je een hoog risico om door corona ernstig ziek te worden? Tot aan het einde van 2023 kun je een gratis zelftest aanvragen. Er zijn ook gratis zelftesten voor mensen met een laag inkomen.

Contact met een besmet persoon en quarantaine

Ben je in contact geweest met iemand met corona, dan hoef je niet meer in quarantaine. Let de komende dagen wel extra goed op coronaklachten. Ontwikkel je klachten? Volg dan de eerder genoemde basisadviezen op. Zo voorkom je verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. En help je om kwetsbare mensen te beschermen.

Met welke coronavariant ben ik besmet bij een positieve coronatest?

Weten met welke coronavariant je besmet bent? Helaas kun je dat niet zien aan de hand van een (zelf)test.

Bij een coronatest door de GGD wordt het testmonster door een laborant geanalyseerd. De laborant kan dan alleen zien of je een positieve of negatieve test hebt. De laborant kan niet zien met welke variant je besmet bent. Om dat te achterhalen is meer onderzoek nodig. Maar de uitslag daarvan wordt niet gedeeld met degene die is getest.

Corona testuitslag

Telefonisch vragen stellen

Coronavraag voor de GGD

0800 8446 000Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur

Bellen met Rijksoverheid

1400Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar. Vanuit het buitenland bel je naar +31 70 214 02 14