Coronatest aanvragen

Blijf thuis bij verkoudheids- of coronaklachten en doe een zelftest. Doe ook een zelftest na contact met iemand die corona heeft, als je wilt weten of je uit quarantaine mag en bij terugkeer uit het buitenland. 

Mijn zelftest is positief: wat nu?

Is de uitslag van je zelftest positief? Blijf thuis, ga in isolatie, doe de Quarantaine Check en ontdek wanneer je uit isolatie kunt. Zo voorkom je dat je anderen besmet. Na een positieve zelftest hoef je geen hertest bij de GGD te doen. Alleen als je een herstelbewijs nodig hebt, is een hertest nodig. 

Wanneer doe ik een PCR-test bij de GGD?

Voor deze mensen blijft het advies om een PCR-test te doen bij de GGD:

  • Zorgmedewerkers
  • Mensen die wonen in een verpleeghuis of andere instelling met kwetsbare personen (70+ of met een ernstige afweerstoornis)
  • Mensen die thuis wonen en naar een dagbesteding gaan voor kwetsbare personen
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp
  • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben. Bijvoorbeeld voor reizen naar het buitenland

Ik ga op reis, kan de GGD mij testen?

Nee, bij de GGD testen we alleen mensen die coronaklachten hebben. Wij testen dus niet voor reizen. Benieuwd of je een test nodig hebt voor jouw reis? Kijk op wijsopreis.nl en ontdek het.

Afspraak maken 

Houd je BSN bij de hand. Dat heb je nodig om een afspraak te maken. De landelijke afsprakenlijn is telefonisch 7 dagen per week bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Het nummer is 0800 1202. 

Testafspraak maken

0800 1202Gratis, houd je BSN-nummer bij de hand
Coronatest.nlOnline testafspraak maken met je DigiD

Hoe gaat een PCR-test bij de GGD?

Voor het testen gebruiken we een wattenstaafje. We nemen keel- en/of neusslijm af. Een GGD-medewerker gaat met het staafje in je keel en/of neus. Het slijm sturen we naar het laboratorium. 

In het laboratorium kijken onderzoekers of je besmet bent met corona. De GGD test standaard met een PCR-test. De uitslag van de test vind je online of wordt doorgebeld. Houd daarom je telefoon in de gaten. Bij een positieve test neemt de GGD contact met je op. Dat kan ook zijn voor bron- en contactonderzoek.

Hoe gaat een coronatest bij de GGD?