Coronatest aanvragen

Blijf thuis bij verkoudheids- of coronaklachten en doe een zelftest. Ben je in contact geweest met iemand met corona? Let de komende dagen extra goed op klachten. Doe bij klachten een zelftest. 

Mijn zelftest is positief: wat nu?

Is de uitslag van je zelftest positief? Blijf thuis, ga in isolatie en doe de Quarantaine Check, zodat je weet wanneer je uit isolatie kunt. Zo voorkom je dat je anderen besmet. Na een positieve zelftest hoef je geen NAAT-test, zoals een PCR of TMA, bij de GGD te doen. Alleen als je een herstelbewijs nodig hebt, is een GGD-test nodig. 

Wanneer doe ik een coronatest bij de GGD?

Voor deze mensen blijft het advies om een NAAT-test, zoals een PCR of TMA, te doen bij de GGD:

  • Mensen die wonen in een verpleeghuis of andere instelling met kwetsbare personen (70+ of met een ernstige afweerstoornis)
  • Mensen die thuis wonen en naar een dagbesteding gaan voor kwetsbare personen
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp
  • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben. Bijvoorbeeld voor reizen naar het buitenland
  • Zorgmedewerkers (geen advies meer, wel de mogelijkheid)

Als je bent getest op corona bij de GGD, krijg je zo snel mogelijk de uitslag. Meestal krijg je de uitslag binnen 24 tot 48 uur. Heb je na 48 uur nog geen uitslag? Bel ons dan even via 0800 8446 000.

Heb je schade doordat je de testuitslag te laat krijgt? Dan betaalt de GGD die schade niet. De GGD is niet aansprakelijk.

Ik ga op reis, kan de GGD mij testen?

Nee, bij de GGD testen we alleen mensen die coronaklachten hebben. Heb je een negatieve testuitslag nodig om op reis te gaan? Maak dan een afspraak bij een commerciële testaanbieder. Benieuwd of je een test nodig hebt voor jouw reis? Kijk op wijsopreis.nl en ontdek het. Wil je nog wat meer informatie over een testbewijs regelen? Kijk op Rijksoverheid.nl

Afspraak maken 

Houd je BSN bij de hand. Dat heb je nodig om een afspraak te maken. De landelijke afsprakenlijn is telefonisch 7 dagen per week bereikbaar. Op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. In het weekend en op feestdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Het nummer is 0800 1202. 

Testafspraak maken

0800 1202Gratis, houd je BSN-nummer bij de hand
Coronatest.nlOnline testafspraak maken met je DigiD

Hoe gaat een coronatest bij de GGD?

Voor het testen gebruiken we een wattenstaafje. We nemen keel- en/of neusslijm af. Een GGD-medewerker gaat met het staafje in je keel en/of neus. Het slijm sturen we naar het laboratorium. 

In het laboratorium kijken onderzoekers of je besmet bent met corona. De GGD test standaard met een NAAT-test, zoals een PCR of TMA. De uitslag van de test vind je online of wordt doorgebeld. Houd daarom je telefoon in de gaten. Bij een positieve test kan de GGD contact met je opnemen voor bron- en contactonderzoek.

Hoe gaat een coronatest bij de GGD?