Corona factcheck: wat is waar en wat niet?

Waarom heb je wéér een prik nodig tegen corona? Heeft vaccineren invloed op je vruchtbaarheid of menstruatie? En helpt een joint tegen corona? Er zijn veel vragen over corona en vaccineren. Vragen die je zelf misschien ook hebt. Op zoek naar betrouwbare info zie je op internet soms de vreemdste verhalen. Je vraagt je af: wat is waar en wat niet? Scroll verder, doorloop deze factcheck en ontdek het zelf!

Waarom zou ik het doen?

Je vraagt je misschien af: waarom is vaccineren en boosteren ook voor jongeren belangrijk. Ik word er toch niet heel erg ziek van, dus waarom zou ik mij laten vaccineren en boosteren? 

Het klopt dat je als jongere vaak minder ziek wordt van corona dan iemand die ouder is. Zeker als je gezond leeft. Maar je kunt wel het coronavirus doorgeven aan anderen die er kwetsbaar voor zijn. Denk aan je ouders, opa en oma of aan je klasgenoot met een longaandoening of andere kwetsbare ziekte. Zij kunnen zelfs heel ziek ervan worden. Je wilt vast niet dat jij het virus aan hen doorgeeft. Met vaccinaties en de boosterprik verlaag je die kans. 

Hoe herken ik nepnieuws?

Is het coronavaccin veilig? En is corona niet gewoon een griepje? Het zijn twee van de vele vragen waarmee jongeren worstelen. Dat is niet zo vreemd, omdat er veel negatieve verhalen zijn over het vaccin. Daar zitten een boel broodjeaapverhalen tussen. Toch is het soms moeilijk om te zien wat waar is en wat niet. Twijfel je of een bericht echt is? Vraag je huisarts of een expert van de Twijfeltelefoon. En vergeet niet de checklist hieronder:

Broodjeaap checklist

  • Controleer waar het bericht vandaan komt
  • Wees kritisch op wat anderen delen en wat je zelf deelt
  • Check welke bron wordt gebruikt (en of die niet is verzonnen)
  • Bekijk of je het bericht ook ergens anders ziet. Bijvoorbeeld in de gewone media. Is het niet terug te vinden? Dan kan het een nepbericht zijn
  • Check waar foto's en video's vandaan komen. Foto's en video's kunnen ook bewerkt zijn

Helpt een joint tegen corona?

Er is niets mis met nieuwsgierig en kritisch zijn. In onderstaande video beantwoorden huisarts Kasper en vaccinatiearts Samiena je vragen. Kun je ziek worden van het coronavaccin? Zit het vaccin nog in de experimentele fase? En helpt een joint tegen corona? Check de video: 

Hoe ga ik #goedingesprek over nepnieuws?

Nepnieuws is misschien wel het krachtigste wapen van deze tijd. Complottheorieën zijn populairder dan ooit. Bij vrienden of familie hoor je ze vast ook wel eens. Best lastig om daar dan goed mee om te gaan. Deze links helpen je een handje op weg:

Je hebt zelf trouwens ook talent voor nepnieuws. Oh ja? Ja! Speel de game hieronder en ontdek het. En vergeet niet de Goed in Gesprek Challenge. Daarin word je uitgedaagd om gesprekstips te delen. Deel de beste tip en maak kans op mooie prijzen!

3x prikken is heel normaal

Wist je dat drie keer hetzelfde vaccin krijgen heel normaal is? Sommige kinderprikken (difterie, tetanus en polio) krijg je in je leven tot wel vijf keer toe! Ook als je volwassen bent en op reis gaat laat je je vaccineren. En wat dacht je van de griepprik? Die krijgen bepaalde mensen ook elk jaar. Bekijk het Rijksvaccinatieprogramma en zie dat corona geen vreemde eend in de bijt is. 

Waar word je vaak voor gevaccineerd?

  • 5 keer Difterie, tetanus en polio
  • 4 keer Kinkhoest
  • 3 keer Hepatitis B, pneumokokken en Hib (bacterie die bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking veroorzaakt)
  • 2 keer Meningokokken, HPV (virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt), mazelen, rodehond, de bof

Griep is een virus dat we allemaal een keer gehad hebben. Even uitzieken en weer door... Of toch niet? 

In het filmpje hieronder laat Psychobioloog Boy zie hoe vaccinaties al 65 jaar voor bescherming zorgen. We hebben in Nederland al sinds 1957 een vaccinatieprogramma.


 

Long COVID: hoe corona persoonlijke levens ingrijpend verandert

Een corona-infectie kan ongemerkt komen en gaan, maar ook een spoor van verwoesting achterlaten. Ex-coronapatiënt Noor (22) vertelt hoe ze na meer dan een jaar door long COVID nog altijd worstelt met haar gezondheid én toch blijft doorgaan.

Noors leven werd door een coronabesmetting flink overhoop gehaald. Ze studeerde en genoot van het leven. In de tweede golf deelde ze een auto met iemand die achteraf besmet bleek. Al gauw werd ook Noor flink ziek. Na twee weken begon het overgeven. Niets hield ze meer binnen...

Noor kreeg corona en kon niets meer eten

Vruchtbaarheid en zwangerschap

Heb je een kinderwens? Dan is het logisch dat je vragen hebt over vaccineren tegen corona. Je wilt het beste voor jezelf en je kindje. De keuze voor wel of geen vaccinatie is aan jou. Wel is het belangrijk dat je de juiste info over vaccinatie en vruchtbaarheid en zwangerschap krijgt. 

Belangrijkste vraag

De meest gestelde vraag is of de prik invloed heeft op je vruchtbaarheid of menstruatie? Het antwoord is even kort als krachtig: nee, de prik heeft géén invloed op je vruchtbaarheid. Bij vrouwen kan de prik de menstruatie even veranderen, maar ook dat is niet schadelijk, dus geen zorgen.

Arts Putri Hintaran vertelt je in 120 seconden waarom vaccineren verstandig is bij een kinderwens en tijdens de zwangerschap. 

Al gehoord dat vaccineren tijdens de zwangerschap zelfs wordt geadviseerd? Juist omdat zwangere vrouwen een verhoogd risico lopen op ernstige klachten door corona. Voordeel van vaccinatie is ook dat de moeder antistoffen tegen corona overdraagt aan haar kind. Daardoor is haar kind al best goed beschermd. De vaccinatie vindt minimaal 3 weken voor de bevalling plaats.

Vragen rondom zwangerschap en vruchtbaarheid

Benieuwd naar de 5 belangrijkste punten rond vaccinatie, vruchtbaarheid en zwangerschap? Zodat je zelf een goede en afgewogen keuze kunt maken? Bekijk onze speciale pagina over vruchtbaarheid en zwangerschap.

NOS Stories kreeg veel vragen over het verband tussen het vaccin en onvruchtbaarheid en menstruatieklachten. In deze uitgebreide video zoeken ze uit hoe dat precies zit.

Is er een toekomst zonder corona?

Geen enkele vaccinatie(reeks) werkt met zekerheid 100%. Er is altijd een kans dat je ziek wordt, máár herhaalprikken verkleinen je ziektekans. De coronaprik werkt nu nog best goed tegen de dominante variant van het coronavirus (omikron). Niet perfect, maar je immuunsysteem herkent het behoorlijk goed, zeker na een booster. 

Dat kan veranderen. We weten simpelweg nog niet welke varianten er in de toekomst komen. Misschien wordt corona een soort griep met elk jaar een nieuwe coronavirusvariant en vaccinvariant. Of haal je straks een booster voordat je naar bepaalde landen gaat. Vaccinmakers werken sowieso aan een 'omikronversie' van de bestaande coronaprik. 

Herhaalprikken zijn eerder regel dan uitzondering. Dus met coronavaccins blijven we waarschijnlijk nog even bezig.

Je coronaprik halen

Je beslist zelf of je de coronaprik wilt. Praat er over met je ouder(s) of verzorger(s). Ben je jonger dan 16? Dan beslis je in overleg met je ouders. Jouw stem weegt hierbij het zwaarst. Vanaf 16 jaar mag je zelf beslissen of je een coronaprik neemt of niet.

Dichtbij vaccineren of boosteren

Wil je een coronaprik, dan maken we het je zo gemakkelijk mogelijk. Je kunt zonder afspraak je 1ste, 2e of boosterprik halen in onze regio. Dat kan op de vaste vaccinatielocaties in Arnhem en Ede, maar ook in prikbussen en op pop-up locaties. Benieuwd waar en wanneer?  

Meer informatie

Nog twijfels over wel of niet vaccineren? Hieronder nog wat nuttige links: