Corona en groepsactiviteiten op scholen en kampen

Met de komst van de zomer breekt het einde van het schooljaar aan. Traditioneel hét moment voor (school)kampen en andere groepsactiviteiten. Leuk natuurlijk, maar houd corona in het achterhoofd.

Door de coronamaatregelen zien (school)kampen en andere groepsactiviteiten er dit schooljaar waarschijnlijk net even anders uit dan normaal. Daarom krijgen wij als GGD regelmatig de vraag: wat is er al wel en nog niet mogelijk?

Scholen

Vanaf 26 juni worden de coronaregels verder versoepeld. Een onderdeel hiervan is dat de 'sociale bubbels' kunnen worden losgelaten. Scholen mogen zelf kiezen of ze dit nu pas doen, of pas in het volgende schooljaar. Het loslaten van de ‘sociale bubbels’ leidt tot meer contacten tussen kinderen, jongeren en medewerkers. Bij een coronabesmetting kan dit tot een grotere verspreiding leiden. 

Musicals en vieringen

Door de nieuwe versoepelingen ontstaat er ook meer ruimte voor het organiseren van activiteiten buiten het onderwijs om. Denk hierbij aan kampen, de eindmusical en jaarafsluitingen. Hierbij kunnen dan ook weer ouders en andere externe mensen aanwezig zijn. Let op: houd je hierbij aan de geldende basisregels, zoals afstand houden en thuisblijven bij klachten. 

(School)kampen

(School)kampen zijn nu weer mogelijk. Wel blijven ook hier de algemene regels gelden. Dus houd afstand, was regelmatig je handen en blijf thuis bij klachten. Er kunnen weer ouders en externen als begeleiding mee, zolang ook zij zich maar aan de coronamaatregelen houden. 

Helaas zien we dat (school)kampen tot snelle verspreiding van het coronavirus kunnen leiden, mocht er een besmetting optreden. Op wegaanopzomerkamp.nl staat een coronaprotocol voor het organiseren van kindervakantiekampen. Dit protocol is niet gericht op schoolkampen en schoolreisjes. De adviezen hierin kunnen wel worden gevolgd voor schoolkampen of -reizen.

Coronamaatregelen

Door het vaccineren en uitgebreid testen, hebben we corona steeds verder onder controle gekregen. Hierdoor gaat Nederland steeds verder open. Hoewel het beter gaat, is corona nog steeds onder ons. Als GGD denken we uiteraard graag mee hoe activiteiten op een zo veilig mogelijke manier kunnen doorgaan.