Boostervaccinatie uitgelegd

De boosterprik is nu de herhaalprik. De herhaalprik geeft je afweersysteem een prikkel en daarmee je bescherming tegen corona een boost. GGD Gelderland-Midden zet deze vaccinatie met vernieuwde coronavaccins van Pfizer en Moderna. 

Tussen de werking van de herhaalprik en de boosterprik zit geen verschil. Beide prikken verbeteren je afweer en geven bescherming tegen het coronavirus. Voor de duidelijkheid wordt vanaf de najaarscampagne van 2022 de term herhaalprik aangehouden. Hiermee geven we aan dat de prik vaker herhaald kan worden. Hoe vaak hangt af van hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt.

Boosterprik zorgt voor oppepper

Na een tijdje wordt de bescherming van een coronavaccinatie iets minder. Je afweer heeft dan een oppepper nodig, zodat je goed beschermd blijft tegen het virus. Daarom kun je minimaal drie maanden na je laatste coronavaccinatie of -besmetting een boosterprik (herhaalprik) halen. Iedereen vanaf 12 jaar krijgt de herhaalprik met een vernieuwd vaccin.

Voorwaarden herhaalvaccinatie corona

Dit zijn de voorwaarden voor een herhaalvaccinatie:

  • Je bent 12 jaar of ouder
  • Je hebt een afgeronde basisserie coronavaccinaties
  • Je laatste coronavaccinatie of -besmetting is minimaal 3 maanden geleden​​​​​​

Afgeronde basisserie coronavaccinaties

Je hebt een afgeronde basisserie als je voldoet aan 1 van deze 5 opties:

  • Je hebt 1x het Janssen-vaccin gehad
  • Je hebt corona gehad en bent daarna 1x gevaccineerd met AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Janssen of Novavax
  • Je bent 2x gevaccineerd met AstraZeneca, Pfizer, Moderna of Novavax
  • Je hebt een ernstige afweerstoornis en bent 3x gevaccineerd met AstraZeneca, Pfizer of Moderna
  • Ben je voor wetenschappelijk onderzoek gevaccineerd en heb je aanvullende vaccinaties gehad? Bel voor advies met 088 7674 080

Herhaalprik najaarsronde

Bij GGD Gelderland-Midden kun je zonder afspraak een herhaalprik met vernieuwde coronavaccins krijgen. Ontdek het belang van de herhaalprik en vind een priklocatie bij jou in de buurt.

Bijwerkingen boosterprik

De bijwerkingen van de boosterprik zijn hetzelfde als de herhaalprik.

Sommigen merken dat hun bovenarm stijf aanvoelt of dat de arm ietwat pijnlijk aanvoelt. Wees gerust, dat gevoel is meestal met een paar uur weer verdwenen. Er zijn nog een paar andere bijwerkingen waar je last van kunt hebben. Weten welke bijwerkingen dit zijn? Bekijk alle bijwerkingen van de boosterprik

Bijwerkingen boosterprik
Boosterprik afspraak maken

Boosterprik afspraak maken

Wil je een afspraak maken voor een corona boosterprik?

De boosterprik heet nu herhaalprik en er is geen afspraak meer nodig om je te laten vaccineren. Ben je 12 jaar of ouder en heb je de basisserie coronavaccinatie gehad? Dan kun je naar een vaccinatielocatie komen voor je boosterpik (of herhaalprik) zonder afspraak. Vergeet je legitimatiebewijs niet mee te nemen. 

Vaccinatieafspraak maken

0800 7070Maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. In het weekend en op feestdagen van 09.00 tot 17.00 uur
Plan je prik onlineHoud je DigiD-inlogcode bij de hand

Wat neem ik mee naar de vaccinatielocatie?

Vergeet niet je identiteitsbewijs, mondkapje en een ingevulde gezondheidsverklaring mee te nemen naar een GGD-vaccinatielocatie. Goed om te weten: na de vaccinatie vragen we je om nog even 15 minuten te blijven wachten in de rustruimte.

Je gele boekje laten bijwerken? Dat kan bij elke GGD-vaccinatielocatie in onze regio. Op deze plekken kun je ook hulp krijgen bij het activeren van je QR-code in de CoronaCheck-app.