Boostervaccinatie uitgelegd

De boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het afweersysteem en bedoeld om de bescherming tegen corona te versterken. Bekijk meer over de voorwaarden en hoe je een afspraak maakt.

Boosteren zonder afspraak

Je kunt bij GGD Gelderland-Midden op alle vaste vaccinatielocaties zonder afspraak terecht voor je boostervaccinatie. Zonder afspraak boosteren kan in Arnhem, Duiven en Ede zelfs elke dag van 09.00 tot 19.00 uur. En in Elst (dinsdag) en Voorthuizen (donderdag) één keer per week van 09.00 tot 19.00 uur.

Wil je liever met afspraak boosteren? Alle boosterafspraken worden landelijk gemaakt. Je kunt dus geen afspraak maken door te bellen met GGD Gelderland-Midden. Ook goed om te weten: de boosterprik is niet hetzelfde als de 3e vaccinatie bij een afweerstoornis.

Voorwaarden boostervaccinatie

Dit zijn de voorwaarden voor een boostervaccinatie bij de GGD:

  • Je geboortejaar is aan de beurt en je hebt een afspraak gemaakt
  • Je kunt de booster pas halen vanaf 3 maanden na je laatste coronavaccinatie óf 3 maanden na je laatste besmetting met corona
  • Je kunt de booster pas halen twee weken voor óf twee weken na een griepprik.

Het heeft geen zin om een afspraak te maken als je geboortejaar nog niet aan de beurt is. GGD GHOR Nederland controleert elke dag de gemaakte afspraken op geboortejaar. Onterechte afspraken worden geannuleerd óf je komt op de vaccinatielocatie niet door de controle.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd. Leidraad hiervoor zijn de adviezen die de Gezondheidsraad heeft uitgebracht. De startdatum is afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins.

Maak je boosterafspraak

Ben je 18 jaar of ouder en voldoe je aan de voorwaarden voor de boostervaccinatie? Maak dan direct je boosterafspraak! Dat kan door te bellen naar 0800 7070 of via coronavaccinatie-afspraak.nl. Online kun je 24 uur per dag een afspraak maken. Hiervoor heb je een DigiD-inlogcode nodig. Vind je het lastig om online een afspraak te maken? Bekijk de handige uitlegvideo

Wat neem ik mee?

Vergeet niet je identiteitsbewijs, mondkapje, afspraakbevestiging en een ingevulde gezondheidsverklaring mee te nemen naar een GGD-vaccinatielocatie. Goed om te weten: na de vaccinatie vragen we je om nog even 15 minuten te blijven wachten in de rustruimte.

Je gele boekje laten bijwerken? Dat kan bij elke GGD-vaccinatielocatie in onze regio. Op deze plekken kun je ook hulp krijgen bij het activeren van je QR-code in de CoronaCheck-app. 

Boosterafspraak maken

0800 7070Gratis, houd je BSN bij de hand
Coronavaccinatie-afspraak.nlHoud je DigiD-inlogcode bij de hand

Immunoloog Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) geeft antwoord op 5 veelgestelde vragen over de boostervaccinatie.

Partnerprik  

Er is geen partnerprik voor mensen jonger dan 75 jaar. Bel hiervoor dus niet naar de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn. 75-plussers kunnen wel een partnerprik inplannen. De partner moet dan ouder zijn dan 60 jaar. En minstens 3 maanden geleden zijn gevaccineerd of corona hebben gehad. Let op: een partner kan nooit zonder afspraak de boostervaccinatie krijgen. Bekijk meer over de partnerprik.

Wat als ik in een zorginstelling woon?

Woon je in een zorginstelling? Dan hoef je geen afspraak te maken voor je boosterprik. Je krijgt een uitnodiging via je instelling en wordt daar gevaccineerd.

Welk vaccin krijg ik?

Je krijgt een boostervaccinatie met een mRNA-vaccin van Pfizer of Moderna. Dit hangt af van de beschikbaarheid op de locaties. Het maakt niet uit welk vaccin je eerder hebt gekregen. Je kunt niet zelf kiezen welk vaccin je krijgt.

Geen gevolgen voor coronabewijs

Zowel het coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als het coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland blijven geldig. De QR-code blijft dus gewoon werken.

Veelgestelde vragen 

Wil je meer weten over boostervaccinatie? Bekijk deze antwoorden op veelgestelde vragen.