Bron- en contactonderzoek uitgelegd

Ben je besmet met corona? Dan doet de GGD bron- en contactonderzoek bij jou en bij de mensen met wie jij in contact bent geweest. Dit wordt in de volksmond ook wel BCO genoemd.

Bron- en contactonderzoek

Met bron- en contactonderzoek brengen we de contacten van iemand met corona in kaart. We kijken naar alle contacten vanaf 2 dagen vóór de start van de klachten. Hierbij kijken we per situatie of mensen in quarantaine moeten of niet. We ordenen de contacten in: 

  • Huisgenoten
  • Nauwe contacten
  • Overige contacten

Het streven is dat de GGD contact opneemt met huisgenoten en de nauwe contacten. Samen met de huisgenoten en contacten bepalen we of in quarantaine gaan nodig is. Dat hangt af van bescherming door vaccinatie of doorgemaakte corona. 

Beschermd

Steeds meer mensen in Nederland zijn beschermd tegen corona. Voor deze groep mensen gelden andere quarantaineregels. Dus ben je gevaccineerd tegen corona of heb je corona het laatste half jaar doorgemaakt? Dan ben je beschermd tegen het coronavirus. Je hoeft dan niet in quarantaine als je in contact bent geweest met een besmet persoon.

In de volgende gevallen ben je immuun en dus volledig beschermd:

  • Als je volledig gevaccineerd bent. Dat ben je 14 dagen na de tweede prik met AstraZeneca, Pfizer of Moderna. Bij vaccinatie met Janssen is het na 28 dagen.
  • Ook ben je volledig beschermd als je korter dan 6 maanden geleden corona hebt doorgemaakt. Of corona hebt doorgemaakt én een prik met AstraZeneca, Pfizer of Moderna hebt gehad.

Isolatie

Ben je positief getest op corona of heb je coronaklachten, dan ga je in isolatie. Je gaat niet voor jezelf in isolatie, maar voor je huisgenoten en gezinsleden. Je verkleint zo het risico dat je hen aansteekt en het virus verder verspreidt. Isolatie is nog iets strenger dan quarantaine. 

Belangrijkste leefregels bij isolatie

1.    Blijf thuis en ontvang geen bezoek. Dit geldt ook voor je huisgenoten.
2.    Medische hulp nodig? Bel eerst met de huisarts of het ziekenhuis.
3.    Blijf zoveel mogelijk in je eigen kamer. Daar slaap je ook alleen.
4.    Vermijd contact met huisgenoten. Heb ook geen contact op 1,5 meter of meer afstand.
5.    Gebruik je eigen bestek, servies, glazen, tandenborstel en handdoeken.
6.    Gebruik het liefst je eigen wc en badkamer. Kan dit niet? Reinig het toilet en de badkamer dagelijks. Ventileer goed, zet het raam 30 minuten open.
7.    Was extra vaak je handen.

Meer weten? Bekijk alle adviezen en leefregels van het RIVM. 

Quarantaine

Er zijn verschillende aanleidingen om in quarantaine te gaan. Bijvoorbeeld als je uit een hoogrisico gebied in het buitenland komt. Of als je huisgenoot of nauw contact bent van iemand met corona. 

Je gaat in quarantaine omdat de kans bestaat dat je zelf ziek wordt. Ook kun je de mensen om je heen ziek maken. Dus krijg je klachten die passen bij corona? Laat je dan direct testen bij de GGD en blijf thuis. 

Heb je 5 dagen na het laatste contact met een besmet persoon nog geen klachten? Laat je dan testen bij de GGD. Is die test negatief, dan mag je vervroegd uit quarantaine. De kans dat je besmet bent geraakt, is heel klein.

Belangrijkste leefregels bij quarantaine

1.    Blijf thuis en ontvang geen bezoek.
2.    Als je in de quarantaineperiode geen klachten ontwikkelt, mag je na 10 dagen weer naar buiten. Of ná 5 dagen met een negatieve GGD-test.
3.    Ga niet naar je werk.
4.    Heb zo weinig mogelijk contact met huisgenoten.
5.    Laat anderen boodschappen voor jou doen.
6.    Je mag wel je tuin in of balkon op.
7.    Als je klachten krijgt, laat je dan zo snel mogelijk testen.

Let op: zit je in quarantaine? Laat je testen bij de GGD, gebruik geen zelftest.

Krijg je binnen 10 dagen na het contact met een besmet persoon klachten? Laat je dan alsnog testen bij de GGD. Je kunt dan toch nog besmet zijn geraakt. Lees alle adviezen en leefregels van het RIVM. 

Coronaklachten? Maak snel een testafspraak