Bas Koenen schakelt zo van Brandweer naar GGD

Team Coronabestrijding van GGD Gelderland-Midden groeide het afgelopen jaar enorm. Oók met collega’s vanuit onze veiligheidsregio. Neem collega Bas Koenen. Officier van Dienst (OvD) bij Brandweer Gelderland-Midden en in deze coronacrisis Locatiecoördinator Vaccinatie. Op dit moment is Bas coördinator bij twee vaccinatielocaties: op Papendal in Arnhem en in de Reehorst in Ede.

Op naar Papendal! Daar is het af- en aanrijden van auto’s deze zaterdag heel gewoon. Zeven dagen in de week van 8.00 tot 20.00 uur is de locatie open voor coronavaccinaties. Op de parkeerplaats staat een verkeersregelaar klaar om iedereen de weg te wijzen. Bij de ingang van hotel Papendal wijst Iemand van het Rode Kruis iedereen keurig door.

 

Bas Koenen

Van brandweer naar GGD

Bas zit in een hoek van de grote zaal beneden in het hotel. Zo heeft hij overzicht over de entree en de vijf priklijnen. Achter zijn beeldscherm houdt hij de boel in de gaten en vooral zijn hoofd koel. “Ik schakel zo om van brandweer naar GGD”, vertelt hij lachend. “Ik zit nu helemaal in de zorg.” Zijn functie bij de brandweer ligt door de coronamaatregelen voor het grootste gedeelte stil. Hij is dan ook niet fulltime ‘bij de GGD’, maar officieel voor 26 uur in de week. Daarnaast blijft hij inzetbaar als Officier van Dienst.

Hij voelt zich als een vis in het water. Voor we verder praten: “Ik moet even weg. Iemand heeft mijn hulp nodig.” En weg is Bas. Bij de vaccinatie-afspraak controleren collega’s van brandweer of GGD eerst de identiteit van degene die aan de beurt is. Vervolgens krijgen ze de vaccinatie, waarna ze een kwartier moeten wachten met hun mondkapje af. In alle rust even zitten en kijken wat het vaccin doet.

Zinvol werk

Als Bas weer terug is vertelt hij: “Als OvD stuur je processen aan en dat doe ik hier ook. ’s Ochtends beginnen we met een briefing van ongeveer 25 mensen. Onder wie twee artsen en zeven verpleegkundigen. Het is een grote groep, maar we zijn goed op elkaar ingespeeld.”

“Ik draai veel diensten. Soms van ’s ochtends vroeg half zeven tot ’s avonds half negen. Dat is niet erg. Het is namelijk hartstikke leuk om te doen en het is een zinvolle invulling van mijn tijd. Je wilt toch hulpverlenen”, gaat Bas verder. En dat doet hij op deze manier. “In het begin van de crisis had ik het even rustig, dat is niks voor mij. Nu doe ik zinvol werk en het is leuk!” Hij geniet zichtbaar van zijn taak.