Arts in opleiding AIOS GGD

Opleiding Geneeskunde afgerond? Geef je medische carrière een unieke kickstart bij GGD Gelderland-Midden. Je krijgt als basisarts bij onze GGD volop kansen in de praktijk. Zoals AIOS Patrick van Schelven ervaart bij de afdeling Infectieziektebestrijding: “Schakelen tussen advies en actie maakt mijn werk interessant, uitdagend en leerzaam.”

Als basisarts bij de GGD…

  • Krijg je veel vrijheid en verantwoordelijkheid in je professie
  • Leer je in een veilige omgeving waarin collega's er voor je zijn
  • Sta je klaar voor de publieke gezondheid in heel de regio

Patrick koos na de opleiding Geneeskunde heel bewust voor de GGD. Daar heeft hij als jonge arts geen seconde spijt van gehad. Waarom een carrière bij de GGD hem zo goed bevalt? In deze video laat Patrick het je zien.

“Werken in de kindergeneeskunde was altijd mijn grote wens”, zegt Patrick over zijn jongensdroom. Waar veel leeftijdsgenoten met die ambitie ervaring op doen in het ziekenhuis, koos Patrick heel bewust voor de GGD. “Na de opleiding Geneeskunde ben ik bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD Gelderland-Midden als basisarts gestart. Bij JGZ leer je veel over de ontwikkeling van het kind. En over de dynamiek in een consult tussen kind, ouders en arts. In de opleiding Geneeskunde is voor sociale geneeskunde helaas weinig aandacht.”

Midden in de pandemie corona bestrijden was een unieke werkervaring

Wat Patrick niet kon vermoeden, is dat in zijn begintijd bij de GGD de coronapandemie uitbrak. “Ik deed spreekuren op scholen”, vertelt Patrick. Hij kreeg de kans om van meerwaarde te zijn in de regionale coronabestrijding. “Toen de scholen dicht gingen, heb ik aangeklopt bij de afdeling Infectieziektebestrijding (IZB). Ik wilde midden in de pandemie bijdragen aan corona bestrijden. Als corona-arts stond ik klaar voor de medewerkers van het regionale callcenter, de testlocaties en alle bron- en contactonderzoekers. Ook gaf ik voorlichting over corona.”

Patrick maakte bij IZB kennis met hoe praktijkgericht het GGD-werk is. Dat smaakte bij hem naar meer. “Corona bestrijden was een unieke werkervaring”, aldus Patrick. “Elke dag merkte ik hoe maatschappelijk relevant werken bij de GGD is. Het gaf mij een ontzettend goed gevoel om in crisistijd bij te dragen aan de gezondheid van inwoners. Daarom heb ik gesolliciteerd om arts in opleiding tot specialist (AIOS) te worden.”

Ik krijg vrijheid om zelf taken op te pakken en kan altijd om supervisie vragen

Als AIOS ervaart Patrick de veelzijdigheid van de GGD. “Bij IZB krijg ik nu te maken met nog veel meer meldingsplichtige ziekten”, zegt Patrick. “We doen dan bron- en contactonderzoek, bijvoorbeeld in zorginstellingen of kinderdagverblijven. En geven adviezen om verspreidingen tegen te gaan. Ook beantwoorden we vragen van zowel inwoners als professionals. Het gaat om heel uiteenlopende infectieziekten. Soms is er weinig actie nodig en meer advies. Maar bij andere meldingen moeten we snel grotere groepen mensen bereiken. Bijvoorbeeld om profylaxe te adviseren.”

“De diversiteit en het schakelen tussen advies en actie, maakt mijn werk interessant, uitdagend en leerzaam”, vervolgt Patrick. Hij zet zich ook in voor Seksuele Gezondheid. “Ik ontvang patiënten op het spreekuur. Voor de verpleegkundigen ben ik hun achterwacht. Het is in combinatie met IZB echt afwisselend. Fijn is ook de goede begeleiding door de GGD. Ik krijg de vrijheid om zelf taken op te pakken, maar kan laagdrempelig om supervisie vragen. Zo’n leeromgeving voelt veilig. En dan mag ik ook nog eens aansluiten bij leerzame overleggen over ingewikkelde casuïstiek.” 

Het geeft mij een enorme kick een uitbraak beter te begrijpen en te stoppen

Arts Patrick van Schelven aan het werk

Arts Patrick zit helemaal op zijn plek bij de GGD: "Ik ontvang patiënten op het spreekuur en voor de verpleegkundigen ben ik hun achterwacht. Het is in combinatie met infectieziektebestrijding echt afwisselend."

Alles bij elkaar is Patrick als AIOS zeker nog niet uitgeleerd bij de GGD. “Bij de grotere uitbraken van een infectieziekte in de regio komt een heleboel kijken. Zowel op het individuele niveau van de patiënt als dat wat op grotere schaal nodig is. Ik kan mij helemaal vastbijten in zulke uitbraken. En geniet van het schakelen met alle betrokkenen. Het geeft mij een enorme kick een uitbraak beter te begrijpen, te managen en te stoppen.” 

Dat hij nooit weet wat een werkdag exact brengt, bevalt Patrick. “Soms lijkt het rustig, maar dan komt er ineens een grote melding binnen. Of schakel ik van een relatief onschuldige melding van waterpokken op een kinderdagverblijf door naar een melding van een patiënt op de intensive care met een besmettelijke bacterie.”

Een carrière bij de GGD is voor hem investeren in een toekomst waarin publieke gezondheidszorg belangrijk wordt. “Dat heeft corona ons wel geleerd”, weet Patrick. “De publieke gezondheidszorg heeft door de pandemie nu al meer aandeel gekregen in de gezondheidszorg. Ik verwacht een nog prominentere rol voor de GGD in de toekomst. Daar wil ik graag bij horen.” 

Ook als arts infectieziekten bestrijden bij de GGD?

Heeft Patrick je nieuwsgierig gemaakt naar infectieziekten bestrijden bij GGD Gelderland-Midden? Neem gerust contact op met dit team van experts. Bel naar 0800 8446 000 en vraag naar de afdeling Infectieziektebestrijding. Of mail naar infectieziekten@vggm.nl. Nu al meer weten? Maak kennis met het team.