Covid Kids: dit komt er kijken bij quarantaine

Je hebt vast al veel over corona gehoord. Corona krijgen is niet leuk. Soms kan het zelfs gevaarlijk zijn. Gelukkig is dat voor jou als kind bijna nooit zo. Voor mensen om je heen misschien wel. Daarom is het belangrijk je goed aan de coronaregels te houden. En om in quarantaine te gaan als je in contact bent geweest met iemand die corona heeft. Zo zorg je ervoor dat je niemand anders ziek maakt.

Leuke to do’s: haal het beste uit je bubbel

Natuurlijk is in quarantaine gaan niet leuk. Dit betekent dat je niet met vriendjes of vriendinnetjes mag afspreken. En geen bezoek thuis mag ontvangen.

Gelukkig zijn er ook een heleboel dingen die wel mogen en leuk zijn. Wil jij het beste uit je quarantaine halen? Kijk eens hoe Soufiane Touzani sokkenvoetbal herontdekt. En wist je dat hij online schaakt met kickbokser Rico Verhoeven?

Topvolleybalster Celeste Plak gaat in quarantaine om haar familie en vrienden te beschermen. Ze speelt gitaar, is meer gaan bakken en heeft Netflix Party ontdekt. Bekijk de bubbel van Celeste.  

Meer leuke to do’s: 50 tips voor kids om thuis te doen

Soufiane Touzani: "Ik vind het belangrijk om mijn brein scherp te houden" 

Zo gaat een test bij de GGD

Vanaf dag 5 van je quarantaine mag je een test doen bij de GGD. Benieuwd hoe een coronatest gaat? Bekijk de leuke video van Tamara van het Jeugdjournaal. In het filmpje wordt precies uitgelegd wat er allemaal gebeurt tijdens (en na) de test.

Wil je meer weten over het testen? Bekijk onze speciale kids testpagina. Benieuwd hoe het na je test gaat? Zo gaat het verder.

Het testen van kinderen kan best spannend zijn. Daarom leggen we in dit filmpje graag uit hoe wij bij de GGD kinderen testen.

De coronatest in een animatie simpel uitgelegd voor kinderen

Zelftesten in quarantaine: doe dit niet

Heb je zelftesten thuis? Gebruik deze testen niet om te bepalen of je weer naar buiten mag. Ben je in contact geweest met iemand met corona, dan is het belangrijk om de meest betrouwbare test te doen. Dit is de test van de GGD.

Blijf opletten als je weer naar buiten gaat

Blijkt uit je coronatest dat je geen corona hebt? Je quarantaine is dan voorbij. Je mag weer naar buiten. Lekker spelen met vrienden, sporten en naar school!

Vermijd nog even het contact met ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Heb je na 10 dagen nog geen klachten? Je kunt dan echt alles weer doen.

Blijf wel goed op je gezondheid en de coronaregels letten. Krijg je toch nog coronaklachten? Blijf thuis en laat je opnieuw testen bij de GGD

Bekijk de basisregels om verspreiding van corona te voorkomen

Extra! Leer het coronavirus nog beter kennen

Goed gedaan, je hebt Covid Kids helemaal uitgespeeld. Je weet nu echt alles over quarantaine.

Wil je meer weten over hoe een (corona)virus werkt? Bekijk hieronder het filmpje van meester Freek Vonk. Hij vertelt je wat virussen zijn, hoe ze werken en waarom het coronavirus gevaarlijk kan zijn.

Ken je naast Freek Steffie al? Zij legt je alles over het coronavirus eenvoudig uit. Maak kennis met Steffie

Een speciale les van Meester Freek over het coronavirus. Wat is er allemaal aan de hand? Freek: "In 20 minuten leg ik uit wat een virus is, hoe het werkt en wat dieren er mee te maken hebben. Ook vertel ik wat jij zelf kan doen om ervoor te zorgen dat wij deze mini-piraatjes snel de baas zijn. Laterrr!"

Ik versla corona - de volledige tekst

Je was in de buurt van iemand die corona heeft. Daarom ga je nu naar huis en blijf je binnen. Met een moeilijk woord noemen we dit quarantaine.

In quarantaine gaan is niet leuk, maar wel nodig. Zo maak je niemand anders ziek. Het is niet zeker dat je corona hebt. Er is een kans van niet zelfs. Je blijft waarschijnlijk 5 dagen binnen.

Goed dat je meteen naar huis gaat. Je mag de komende dagen niet naar buiten. Er mag ook niemand op bezoek komen. Krijg je toch coronaklachten? Doe dan een test en houd thuis afstand van iedereen. 

De andere mensen thuis mogen nog wel naar buiten. Op dag 5 mag jij je laten testen bij de GGD. Is de uitslag van deze test goed, dan mag je weer naar buiten.

Thuis zitten is niet leuk. Toch is het heel goed dat je dit doet. Je doet het niet voor jezelf, maar juist voor de mensen die je lief vindt.

Gelukkig mag je veel dingen thuis nog wel doen. Zoals videobellen met opa en oma, gamen en in de tuin spelen of online schoollessen volgen. Als er maar geen andere kinderen bij zijn, behalve je broertjes of zusjes.

Vandaag is een belangrijke dag. Het is dag 5, dus jij mag je laten testen. Als de uitslag van de test goed is, mag je weer naar buiten en school.

Vind je de test spannend? Dat mag best, maar is niet nodig. We stellen je op je gemak. Niet schrikken: onze tester draagt een beschermend pak, máár is heel aardig.

Hij gaat even met een wattenstaafje in je neus en keel. Dit is een beetje vervelend, maar zo klaar. Omdat jij zo stoer bent, krijg je een dapperheidsdiploma.

Het is zover: je krijgt de uitslag! Met een beetje geluk mag je weer naar buiten. Is je testuitslag niet goed, dan heb je corona. Je blijft dan nog wat langer binnen. De GGD belt je. 

Hopelijk is je uitslag wel goed. Je mag dan naar buiten. Fijn! Weer lekker buitenspelen met vriendjes en naar school. Blijf wel op je gezondheid letten. Laat je bij coronaklachten opnieuw testen. 


Jij weet hoe je corona onder controle krijgt.