Bof in Gelderland-Midden

Steeds meer kinderen in regio Gelderland-Midden krijgen bof. Wat is de bof? Bof is een besmettelijke virusziekte die zich verspreidt via druppeltjes in de lucht. Iemand met de bof kan door niezen, hoesten of kussen iemand anders besmetten. 

Symptomen van de bof

Klachten die kunnen passen bij de bof zijn:
•    Dikke wang en hals, vaak aan één kant van het gezicht
•    Pijn in of achter het oor, vooral bij kauwen en slikken
•    Droge mond
•    Koorts
•    Hoofdpijn 

Door de bof kunnen mensen ernstige klachten krijgen. De bof kan op den duur zorgen voor blijvend gehoorverlies en het kan hersenvliesontsteking veroorzaken. Na de puberteit kunnen jongens door de bof een ontsteking van de zaadbal krijgen. Dit kan hun vruchtbaarheid verminderen.

Klachten door de bof? Bel de huisarts. De huisarts kan onderzoeken of het bof is.

Wat doet de GGD bij bof?

Als een arts bof vaststelt, wordt de GGD op de hoogte gebracht. Het team infectieziektebestrijding start dan een bron- en contactonderzoek om verdere verspreiding te voorkomen. We nemen contact op om de bron en de besmettelijke periode te achterhalen. Ook onderzoeken we waar de persoon is geweest. Op deze plekken (bijvoorbeeld school, sportclub en kinderopvang) informeren wij de contacten. We geven voorlichting over maatregelen die genomen moeten worden en over wat je kunt doen om je te beschermen tegen bof.