Het GGD-rijdend team: voor als je echt niet naar de testlocatie kunt

Op onze testlocaties nemen we duizenden testen per week af. Maar wat als je niet in staat bent om naar de testlocatie te komen? Omdat je te oud, gehandicapt of ziek bent. Speciaal voor deze mensen is er het rijdende testteam van GGD Gelderland-Midden.

Onze rijdende teams nemen in uitzonderlijke gevallen bij mensen thuis een test af. Er werken 26 collega’s voor het rijdend team. Iedere ochtend starten ze in Velp. We rijden vandaag mee met Stijn van der Zwaag (22 jaar, foto's rechts) en Frank van Loon (20 jaar). Twee goedgemutste jongemannen die in de wandelgangen gekscherend ‘FrankenStijn’ worden genoemd.

Start van de dag

Na een kop koffie gaan we op pad. Vaak staan er al testaanvragen klaar en anders komen die snel genoeg van de arts. Stijn: “Ieder team bestrijkt een stuk van de regio. Want van Nijkerk naar Zevenaar is nog best een stuk rijden.”

We hebben ons eerste adres gekregen. Frank heeft alle testspullen al nagekeken en ingeladen. Goed bepakt gaan we richting Barneveld. De sfeer bij de twee vrienden zit er meteen goed in. Een muziekje op en het ‘roadtrip gevoel’ komt tot leven. Via de Veluwe rijden we naar onze eerste stop. Frank: “Dit maakt ons werk mooi. Beetje praten, muziekje op: een vrij gevoel. Uniek in deze tijd!”

Als we het bordje Barneveld passeren, verandert de joligheid naar een serieuzere modus. We bellen de testpersoon dat we eraan komen. We gaan langs bij een oudere dame die moeilijk te been is. Stijn: “Ieder bezoek is weer anders. We bezoeken veel verschillende mensen, uit verschillende milieus en met steeds weer andere achtergronden. Je ziet van dichtbij de Nederlandse maatschappij in al haar facetten.”

Ons rijdend teams test thuis mensen die echt niet naar de testlocatie kunnen

Voorbereiden voor de eerste test

De voordeur staat al open. Frank: “Dat vragen we altijd tijdens het belletje vooraf. Zo voorkomen we onnodig contact.” Stijn en Frank werken nu als een geoliede machine samen. Deze keer neemt Stijn de test af en ondersteunt Frank. Stijn hijst zich in het beschermende pak en Frank assisteert en maakt daarna de swaptest klaar.

Stijn: “Ik zet mijn FFP2-mondmasker op en ga naar binnen. Ik maak altijd even kort kennis met de persoon die we gaan testen. Dat is een andere entree dan direct met het pak aan binnen stappen. Dat kan bijvoorbeeld voor kinderen of mensen met een beperking heel bedreigend voelen. Daarna kleed ik me in een aparte ruimte om en neem dan de test af. Dit duurt meestal 10 minuten,maar verschilt per situatie.”

Als de swap gedaan is, wordt die direct veiliggesteld en in de computer gescand. Stijn kleedt zich uit en doet alle spullen in een vuilniszak. Deze zak laten ze achter en gooit de geteste persoon zelf weg. Alles om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Stijn: “We bezoeken gemiddeld 8 tot 10 locaties per dag. Dat is dus behoorlijk vaak omkleden.”

Verhalen ophalen

We worden door de dankbare dame uitgezwaaid. Stijn en Frank praten even kort na, waarna de muziek in de auto weer aangaat. Het is een stukje rijden naar het volgende adres. Tijd genoeg om wat mooie en beklijvende testbezoeken op te halen.

Frank trapt af: “Je hebt snel een band met mensen. Ik testte iemand waarbij net de partner was overleden aan corona. Er heerste in huis een heel trieste sfeer. Ze waardeerde ons bezoek zeker. Ze leefde even op. Of toen we een vrouw van in de negentig en haar thuiswonende zoon bezochten. Beiden waren al jaren niet buiten geweest. Ze konden ook niet goed meer voor zichzelf zorgen.Het was echt vies binnen. Een heel triest verhaal. De eerste minuten in de auto waren we stil.”

De dankbaarheid is vaak groot. Er zijn genoeg mooie ontmoetingen. Stijn: “Ik testte laatst een vrouw die net bevallen was. Helaas mochten we niet een beschuitje mee-eten. Ze was blij dat ze niet naar de teststraat hoefde.”

Het GGD-rijdend team: voor als je echt niet naar de testlocatie kunt

Er zijn voor elkaar

Frank en Stijn werken graag samen en zijn bevriend geraakt. Frank: “Het is prettig om ervaringen te delen. Ik wil graag geneeskunde gaan studeren. En dat is precies de studie van Stijn. Hij gaat binnenkort zijn coschappen lopen. We bezoeken niet alleen mensen thuis, maar gaan ook naar verzorgingstehuizen, gevangenissen, AZC’s en gehandicapteninstellingen. Iedere dag is weer anders en je komt op veel mooie plekken.”

Dagafsluiting

Rond kwart voor vijf hebben we het laatste adres bezocht. Frank draait de A30 richting Arnhem op en Stijn verwerkt de laatste gegevens in de laptop. Stijn: “Zo weet de arts wie we vandaag bezocht hebben.” De dag wordt nog even nabesproken. Maar al snel gaat het gesprek over hun gezamenlijke nieuwe passie: beleggen. Stijn: “Ook daarin hebben we elkaar gevonden. Het is altijd leuk om daar aan het einde van de dag even over te praten.”